Τα «γλυκά όνειρα» της γιορτινής κουζίνας των Πορτογάλων είναι ένα τυπικό γλυκό, που πάντα σερβίρεται στις γιορτές. Μπορεί να θυμίζουν λουκουμάδες, αλλά ουσιαστικά είναι μια ζύμη για σου, που θυμίζει ντόνατ, αλλά σε κάθε μπουκιά αναθεωρείς!
Υλικά
- 240 ml νερό
- 40 γρ. βούτυρο αγελαδινό Δράμας Νώμα
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή Βelbake
- 1 πρέζα αλάτι
- 135 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 φρέσκα αυγά αχυρώνα Κ. Μακεδονίας Nώμα
- ελαφρύ ελαιόλαδο
- Ζάχαρη καστανή Βelbake
- 1 λοβό βανίλια, κομμένο στη μέση
- κανέλα
Μερίδες: 6
Για τους λουκουμάδες
Για το τηγάνισμα
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Βήμα 1
Επικάλυψη: Από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βάζο με καπάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τον λοβό βανίλιας.
Βήμα 2
Λουκουμάδες: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Σε λίγα λεπτά θα έχουμε μια μπάλα ζύμης οπότε και αποσύρουμε.
Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ τη ζύμη και τη ζυμώνουμε για 2΄. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, μέχρι να αφομοιωθεί εντελώς στη ζύμη και συνεχίζουμε με το επόμενο. Σταματάμε το ζύμωμα όταν η ζύμη είναι ελαστική και γυαλιστερή. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.
Βήμα 3
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε κουταλιές ζύμης τηγανίζοντας τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Μεταφέρουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 4
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αρωματισμένη ζάχαρη και την κανέλα, ρίχνουμε σε δόσεις τους λουκουμάδες και τους επικαλύπτουμε. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σκέτους ή με παγωτό και με ένα ποτήρι Porto.