20181213151139_tsoureki
clock icon
1:15'

Γιορτινό τσουρέκι με σταφίδες και αμύγδαλα

Υλικά

  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • 250γρ. γάλα χλιαρό
  • 50γρ. Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. γλυκό αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό μαστίχα κοπανισμένη
  • 5 αβγά
  • 270γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 200γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 150γρ. αμύγδαλα αποφλοιωμένα
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. γάλα

Αυτό το γιορτινό τσουρέκι θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι στο γιορτινό τραπέζι. Θα το φτιάξουμε με Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις και Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ για να έχουμε σίγουρη επιτυχία!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει στο φούρνο.
Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ. Προσθέτετε τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα και τις σταφίδες το τελευταίο λεπτό.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για καμιά ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 9 ίσες μπάλες και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο.
Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε ανά 3 σε πλεξούδα έτσι ώστε να φτιάξετε με αυτές 3 τσουρέκια. Τα αραδιάζετε στο ταψί, τα αλείφετε με το μίγμα του αβγού με το γάλα και αν θέλετε λίγα ακόμη αποφλοιωμένα αμύγδαλα ή φιλέ αμυγδάλου και αφήνετε να φουσκώσουν.
Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC στον αέρα και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω κάτω. Μέσα σε ένα μπολ διαλύετε τη Μαγιά Νωπή ΓΙΩΤΗΣ στο χλιαρό γάλα. Ανακατεύετε μέσα τα 250γρ. από το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ και φτιάχνετε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζετε το μπολ με πετσέτα κουζίνας και αφήνετε το μίγμα να φουσκώσει στο φούρνο.

Βήμα 2

Ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι με το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι.

Βήμα 3

Χτυπάτε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Αλλάζετε το σύρμα του μίξερ με τους γάντζους και προσθέτετε στο μίγμα το προζύμι το οποίο στο μεταξύ έχει φουσκώσει, το μισό λιωμένο βούτυρο και το αλεύρι. Ζυμώνετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και ρίχνετε λίγο λίγο το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.

Βήμα 4

Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του μίξερ και να μαζευτεί όλη πάνω στους γάντζους του μίξερ. Προσθέτετε τα αποφλοιωμένα αμύγδαλα και τις σταφίδες το τελευταίο λεπτό.

Βήμα 5

Μεταφέρετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε στο ζεστό φούρνο για καμιά ώρα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Χωρίζετε τη ζύμη σε 9 ίσες μπάλες και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 1 ρηχό ταψί. Το αλείφετε με λίγο βούτυρο.

Βήμα 6

Πλάθετε τις μπάλες σε χοντρά κορδόνια. Τις πλέκετε ανά 3 σε πλεξούδα έτσι ώστε να φτιάξετε με αυτές 3 τσουρέκια. Τα αραδιάζετε στο ταψί, τα αλείφετε με το μίγμα του αβγού με το γάλα και αν θέλετε λίγα ακόμη αποφλοιωμένα αμύγδαλα ή φιλέ αμυγδάλου και αφήνετε να φουσκώσουν.

Βήμα 7

Όταν φουσκώσουν τα τσουρέκια ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180οC στον αέρα και ψήνετε τα τσουρέκια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς. Τα τυλίγετε σε σελοφάν ένα ένα για να διατηρηθούν φρέσκα.