94623
clock icon
2:30'

Γιορτινό κοτόπουλο με μήλα, βερίκοκα και δαμάσκηνα

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο μεγάλο ολόκληρο, καθαρισμένο
  • 1 μήλο πράσινο καθαρισμένο, σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι βερίκοκα ξερά, σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι, σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, χοντροκομμένα
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 150γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, σε μικρά κυβάκια
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • ½ κουτ. γλυκού φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
  • 1/8 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (Μοσχοφίλερο)
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα πολύ νόστιμο κυρίως πιάτο για το γιορτινό τραπέζι με κοτόπουλο. Η γέμιση του από φρούτα και αμύγδαλα πραγματικά το απογειώνει και εγγυάται πλατιά χαμόγελα στα πρόσωπα των καλεσμένων.

Αλείφετε το κοτόπουλο με το χυμό λεμονιού (και εσωτερικά) και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Το αφήνετε στην άκρη. Ετοιμάζετε τη γέμιση: ψήνετε την ψίχα του ψωμιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα κυβάκια τραγανά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στο μεταξύ σιγοβράζετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα με το κονιάκ για 2 λεπτά, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι στο μισό βούτυρο μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε το μήλο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το γαρίφαλο, τα αμύγδαλα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα μαζί με το κονιάκ, ανακατεύετε λίγο και προσθέτετε το ψωμί. Το μίγμα θα είναι λίγο στεγνό, αλλά θα απορροφήσει τα υγρά του κοτόπουλου όταν θα ψήνεται. Γεμίζετε την κοιλιά και το άνοιγμα του λαιμού του κοτόπουλου. Ράβετε τα ανοίγματα με κλωστή. Μπορείτε να τυλίξετε τη γέμιση που περισσεύει σε λαδόκολλα ή να τη βάλετε σε ξεχωριστό μικρό ταψάκι για να ψηθεί μαζί με το κοτόπουλο.
Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε γάστρα ή βαθύ ταψί και το περιχύνετε με το κρασί, το υπόλοιπο βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1½-2 ώρες μέχρι να ροδίσει. Περιχύνετε το κοτόπουλο κατά διαστήματα με τα υγρά του ταψιού. Αν θέλετε, ξεσκεπάζετε το κοτόπουλο τα τελευταία 20 λεπτά για να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
Στραγγίζετε το ζωμό που έχει μείνει στο ταψί και τον βάζετε σε μικρή κατσαρόλα. Αν είναι πολύ αραιός, διαλύετε λίγο κορνφλάουρ σε λίγο κρασί και το προσθέτετε στο ζωμό. Σιγοβράζετε τη σάλτσα ανακατεύοντάς την μέχρι να πήξει λίγο. Συνοδεύετε το κοτόπουλο με πιλάφι ή ψητές πατάτες και σερβίρετε τη σάλτσα ξεχωριστά.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλείφετε το κοτόπουλο με το χυμό λεμονιού (και εσωτερικά) και το πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι. Το αφήνετε στην άκρη. Ετοιμάζετε τη γέμιση: ψήνετε την ψίχα του ψωμιού σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 20 λεπτά, μέχρι να γίνουν τα κυβάκια τραγανά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στο μεταξύ σιγοβράζετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα με το κονιάκ για 2 λεπτά, τα αποσύρετε από τη φωτιά και τα αφήνετε στην άκρη για 20 λεπτά.

Βήμα 2

Σε μια μέτρια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι στο μισό βούτυρο μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε το μήλο, το θυμάρι, το φασκόμηλο, το γαρίφαλο, τα αμύγδαλα, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε τα βερίκοκα και τα δαμάσκηνα μαζί με το κονιάκ, ανακατεύετε λίγο και προσθέτετε το ψωμί. Το μίγμα θα είναι λίγο στεγνό, αλλά θα απορροφήσει τα υγρά του κοτόπουλου όταν θα ψήνεται. Γεμίζετε την κοιλιά και το άνοιγμα του λαιμού του κοτόπουλου. Ράβετε τα ανοίγματα με κλωστή. Μπορείτε να τυλίξετε τη γέμιση που περισσεύει σε λαδόκολλα ή να τη βάλετε σε ξεχωριστό μικρό ταψάκι για να ψηθεί μαζί με το κοτόπουλο.

Βήμα 3

Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε γάστρα ή βαθύ ταψί και το περιχύνετε με το κρασί, το υπόλοιπο βούτυρο και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό, σκεπάζετε τη γάστρα και ψήνετε το κοτόπουλο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1½-2 ώρες μέχρι να ροδίσει. Περιχύνετε το κοτόπουλο κατά διαστήματα με τα υγρά του ταψιού. Αν θέλετε, ξεσκεπάζετε το κοτόπουλο τα τελευταία 20 λεπτά για να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.

Βήμα 4

Στραγγίζετε το ζωμό που έχει μείνει στο ταψί και τον βάζετε σε μικρή κατσαρόλα. Αν είναι πολύ αραιός, διαλύετε λίγο κορνφλάουρ σε λίγο κρασί και το προσθέτετε στο ζωμό. Σιγοβράζετε τη σάλτσα ανακατεύοντάς την μέχρι να πήξει λίγο. Συνοδεύετε το κοτόπουλο με πιλάφι ή ψητές πατάτες και σερβίρετε τη σάλτσα ξεχωριστά.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη