xristougenniatiko keik portokali
clock icon
1:15'

Γιορτινό κέικ με πορτοκάλι

Υλικά

  • 350γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 350γρ. Φαρίνα Πορτοκάλι ΓΙΩΤΗΣ
  • 350γρ. Καστανή Ζάχαρη Fytro
  • 5 μεγάλα αβγά
  • 150γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 200γρ. Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ
  • 200γρ. cranberries
  • 200γρ. χουρμάδες ψιλοκομμένους
  • 100γρ. κερασάκια γλασέ ή γλυκό του κουταλιού, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα και χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 4 κουτ. σούπας κονιάκ
  • Για τη διακόσμηση

  • ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
  • λεπτές φέτες πορτοκάλι

Το κέικ πορτοκάλι είναι έτσι κι αλλιώς από τις αγαπημένες μας επιλογές τους χειμωνιάτικους μήνες. Στη γιορτινή εκδοχή του, εμπλουτίζεται με διάφορα αποξηραμένα φρούτα και Κουβερτούρα, ενώ για ακόμη πιο πορτοκαλένια γεύση, το φτιάχνετε με Φαρίνα Πορτοκάλι ΓΙΩΤΗΣ.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την Καστανή Ζάχαρη Fytro για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε ένα ένα τα αβγά.
Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε την Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ, τα αμύγδαλα, τα cranberries, τους χουρμάδες, τα κερασάκια, το κονιάκ, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.
Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε από σουρωτήρι τη Φαρίνα Πορτοκάλι ΓΙΩΤΗΣ, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα για κέικ, αδειάζετε μέσα το μίγμα και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέικ τη λάμα ενός μαχαιριού και αν βγει καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Ξεφορμάρετε το κέικ προσεκτικά σε πιατέλα, αφήνετε να κρυώσει καλά, πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη ζάχαρη, διακοσμείτε με φέτες πορτοκαλιού, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με την Καστανή Ζάχαρη Fytro για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτετε ένα ένα τα αβγά.

Βήμα 2

Χαμηλώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε την Κουβερτούρα σε Σταγόνες ΓΙΩΤΗΣ, τα αμύγδαλα, τα cranberries, τους χουρμάδες, τα κερασάκια, το κονιάκ, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού.

Βήμα 3

Σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και ρίχνετε από σουρωτήρι τη Φαρίνα Πορτοκάλι ΓΙΩΤΗΣ, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Βήμα 4

Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα για κέικ, αδειάζετε μέσα το μίγμα και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 1 ώρα. Ελέγχετε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέικ τη λάμα ενός μαχαιριού και αν βγει καθαρή τότε το κέικ είναι έτοιμο.

Βήμα 5

Ξεφορμάρετε το κέικ προσεκτικά σε πιατέλα, αφήνετε να κρυώσει καλά, πασπαλίζετε αν θέλετε με άχνη ζάχαρη, διακοσμείτε με φέτες πορτοκαλιού, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.