Μια γιορτινή εντυπωσιακή σαλάτα, που μπορεί να ανοίξει θριαμβευτικά ένα επίσημο δείπνο.
Υλικά
- 2 σικορέ
- 400γρ. κάστανα ψημένα και καθαρισμένα (μπορείτε να τα αγοράσετε κι έτοιμα συσκευασμένα από το σούπερ μάρκετ)
- 3-4 αχλάδια ώριμα
- 240γρ. ροκφόρ ή άλλο μπλε τυρί
- 3 κουτ. σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1½ κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
- 2 κουτ. σούπας ξίδι άσπρο, καλής ποιότητας
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Το σικορέ ή αντίβ είναι ένα ασπρο-κιτρινοπράσινο και σπανιότερα κοκκινωπό λαχανικό, που θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μανάβικα. Έχει γεύση δροσερή και ελαφρώς πικρή. Ωμό ταιριάζει με πιπεράτα τυριά, σολομό και μπρικ, ενώ μαγειρεμένο αποκτά γλυκιά γεύση και συνοδεύει υπέροχα κρέας και πουλερικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα μισά ψημένα κάστανα ανακατεύοντας συνεχώς για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τραγανά απέξω. Αλατοπιπερώνετε. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα.Βήμα 2
Καθαρίζετε τα αχλάδια από τις φλούδες. Τα κόβετε στη μέση και αφαιρείτε τα κουκούτσια. Τα κόβετε κατά μήκος σε λεπτές φέτες.Βήμα 3
Ξεφυλλίζετε τα σικορέ πετώντας τα πρώτα εξωτερικά φύλλα και κόβοντας το χοντρό κοτσάνι της βάσης.Βήμα 4
Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε με αβγοδάρτη το ξίδι με τη μουστάρδα, τα κρεμμυδάκια και έξι κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτετε το σικορέ, το τυρί θρυμματισμένο, τα κάστανα και τα αχλάδια. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με δύο κουτάλες, δοκιμάζετε για αλάτι και πιπέρι, διορθώνετε τη γεύση αν χρειάζεται και σερβίρετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή