Ένα πιάτο με πάπια που πάντα εντυπωσιάζει στο γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 μεγάλη πάπια (περίπου 2 κιλά)
- 2 μέτρια κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
- 3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου (φρέσκο ή από κύβους)
- ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
- 1 φλιτζάνι βύσσινο κομπόστα σουρωμένη
- αλάτι, πιπέρι
- 3 κουτ. σούπας πετιμέζι ροδιού*
- ⅓ φλιτζανιού μαρμελάδα πορτοκάλι
- ½ φλιτζανιού χυμό πορτοκαλιού
- 1 κουτ. σούπας μέλι
Για το άλειμμα
Tips
- Πετιμέζι ροδιού θα βρείτε σε καταστήματα με έθνικ προϊόντα
Διαδικασία
Βήμα 1
Αφαιρείτε το περισσότερο λίπος από την πάπια, την πλένετε και τη σκουπίζετε καλά μέσα κι έξω. Τρυπάτε την πέτσα της παντού με πιρούνι και την αλατοπιπερώνετε.Βήμα 2
Βάζετε όλα τα υλικά του αλείμματος σε κατσαρολάκι και τα σιγοβράζετε για 5 λεπτά μέχρι να πήξει το μίγμα. Αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει και αλείφετε καλά την πάπια μέσα και έξω με το μισό μίγμα.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Τοποθετείτε την πάπια σε σχάρα που χωράει σε μεγάλο ταψί. Σκορπάτε τριγύρω της το σκόρδο και τα κρεμμύδια και προσθέτετε το κρασί και το ζωμό κοτόπουλου. Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, αλείφοντας την πάπια κατά διαστήματα με το υπόλοιπο μίγμα αλείμματος.Βήμα 4
Βγάζετε το φαγητό από το φούρνο και προσθέτετε στο ταψί τη σουρωμένη κομπόστα βύσσινου. Βάζετε να ψηθεί πάλι για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να γίνει η πάπια. Είναι έτοιμη όταν βγαίνει καθαρός ζωμός τρυπώντας το μπούτι της με μυτερό μαχαίρι. Αφαιρείτε την πάπια από το ταψί και αφήνετε λίγο να κρυώσει.Βήμα 5
Αφαιρείτε και πετάτε όσο λίπος μπορείτε από το ζωμό του ταψιού και ρίχνετε όλο το περιεχόμενο του ταψιού σε μέτρια κατσαρόλα. Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αν είναι πολύ αραιή, την πήζετε με λίγο κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο λευκό κρασί.Βήμα 6
Για να σερβίρετε την πάπια, πρώτα κόβετε φέτες από το στήθος και τα μπούτια και μετά τις φτερούγες και τα πόδια. Μοιράζετε τις μερίδες στα πιάτα και περιχύνετε το κρέας με τη σάλτσα και το βύσσινο. Συνοδεύετε το φαγητό με ψημένες ολόκληρες μικρές πατατούλες.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey