Οι παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες δίπλες περιχύνονται με ένα πιο ιδιαίτερο σιρόπι, με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που φτιάχνουμε με Σιρόπι Αγαύης Sunny Via.
Υλικά
- 2 αβγά ολόκληρα
- 2 κρόκους αβγών
- ½ κουτ. γλυκού σόδα
- χυμό από ½ πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1¾ ποτηριού αλεύρι σκληρό
- αλάτι στη μύτη του κουταλιού
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 2 φλιτζάνια Σιρόπι Αγαύης Sunny Via
- 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 στικ κανέλας
- κανέλα
- καρυδόψιχα ή σουσάμι καβουρδισμένο
Για τις δίπλες
Για το σιρόπι
Για πασπάλισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τα ολόκληρα αβγά και το αλάτι για 20 λεπτά. Προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα και συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι μέχρι να πάρετε μια ομοιόμορφη μέτρια ζύμη. Τη χωρίζετε σε δύο μπάλες, τις τυλίγετε σε μεμβράνη και τις βάζετε για 3-4 ώρες στο ψυγείο.Βήμα 2
Πασπαλίζετε τον πάγκο της κουζίνας με αλεύρι και με αλευρωμένο πλάστη ή βέργα ανοίγετε τις ζύμες σε πολύ λεπτά φύλλα. Ακόμα κι αν κολλάει ελαφρώς η ζύμη, δεν προσθέτετε αλεύρι για να γίνουν οι δίπλες αφράτες και τραγανές.Βήμα 3
Με ροδάκι κόβετε τα φύλλα σε κοντές λωρίδες. Κάθε κομμάτι το σφίγγετε στο κέντρο ώστε να σχηματιστούν «φιογκάκια» και τα τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Βγάζετε από το τηγάνι και αφήνετε τις δίπλες σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν από το λάδι. Όταν κρυώσουν οι δίπλες μπορείτε να τις διατηρήσετε σε μεταλλικό κουτί για αρκετό καιρό. Τις μελώνετε κάθε φορά που θέλετε να τις προσφέρετε.Βήμα 4
Για το σιρόπι: Bράζετε το νερό με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και προσθέτετε το σιρόπι αγαύης ανακατεύοντας συνεχώς για 3-5 λεπτά από τη στιγμή που το μίγμα πάρει βράση. Πριν σερβίρετε, περιχύνετε τις δίπλες με σιρόπι και τις πασπαλίζετε με κανέλα και καρυδόψιχα ή σουσάμι.Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Αντωνία Κατή