gigantes_tika_masala
clock icon
3:0'

Γίγαντες φούρνου με μείγμα tikka masala και ελιές

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 300 γρ. γίγαντες
  • 100 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. πράσο, ψιλοκομμένο
  • 80 γρ. πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γρ. ντομάτα τριμμένη
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτή πελτέ ντομάτας
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών φρέσκο ή ψυγείου
  • 1 κουτ. σούπας μείγμα μπαχαρικών tikka masala
  • 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών garam masala
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, μόνο το πράσινο μέρος, για το σερβίρισμα
  • 12 ελιές Καλαμών, κομμένες στη μέση, χωρίς κουκούτσι
  • αλάτι

Αυτή τη φορά στρώνουμε το νηστίσιμο τραπέζι με όσπρια και έθνικ μπαχαρικά αρώματα…

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν σε μεγάλο μπολ με νερό για 23 ώρες. Την επομένη, σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το πράσο και τα μπαχαρικά για να βγάλουν όλο το άρωμά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύοντας καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τους γίγαντες, τον ζωμό και την τριμμένη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5΄.

Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του σκεύους σε ένα ταψί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε στους 140°C για 2,5-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Τα τελευταία 15΄ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε τις μαύρες ελιές.

Σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάσουν σε μεγάλο μπολ με νερό για 23 ώρες. Την επομένη, σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε καλά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά, το σκόρδο, το πράσο και τα μπαχαρικά για να βγάλουν όλο το άρωμά τους. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ανακατεύοντας καλά. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τους γίγαντες, τον ζωμό και την τριμμένη ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5΄.

Βήμα 2

Μεταφέρουμε το περιεχόμενο του σκεύους σε ένα ταψί, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε στους 140°C για 2,5-3 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν οι γίγαντες, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Τα τελευταία 15΄ αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε τις μαύρες ελιές.

Βήμα 3

Σερβίρουμε περιχύνοντας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζοντας με το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M