rolo galopoula anoigma
clock icon
4:0'

Γεμιστό στήθος γαλοπούλας τυλιγμένο σε μπέικον

Υλικά

  • Μερίδες: 8
  • Για τη γαλοπούλα

  • 2-2,5 κιλά στήθος γαλοπούλας µε την πέτσα, ανοιγµένο από τον χασάπη για ρολό
  • 24 φέτες µπέικον (όχι καπνιστό)
  • 3 κουτ. σούπας  μέλι ή σιρόπι σφένδαμου
  • Για τη σάλτσα

  • 400 ml ζωµό κότας σπιτικό ή ψυγείου
  • 300 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας µαρµελάδα κόκκινο φραγκοστάφυλο
  • Για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κρεµµύδια χοντροκοµµένα
  • 2 κρεµµύδια, σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωµένη
  • 1 κ.γ. µαραθόσπορους, ελαφρώς σπασµένους
  • 300 γρ. λουκάνικα µε µυρωδικά, τη γέµιση
  • 100 γρ. ψίχουλα ψωµιού, ψιλοκοµµένα
  • 2 κουτ. σούπας µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ψιλοκοµµένο
  • ξύσµα από 1 λεµόνι
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι

Μια κλασική γιορτινή συνταγή. Η γαλοπούλα είναι πρωταγωνίστρια στα τραπέζια των ημερών. Η προσθήκη του μπέικον της δίνει άλλη νοστιμιά! Το τύλιγµα της γαλοπούλας σε µπέικον δείχνει δύσκολο, αλλά δεν είναι. Αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπάνω γιατί το κρέας θα διατηρηθεί ζουµερό και θα κάνει εντυπωσιακή εµφάνιση στο τραπέζι.

Γέμιση: Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τους µαραθόσπορους για 5΄-6΄ µέχρι να µαλακώσουν. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα µπολ και τα αφήνουµε να κρυώσουν. Προσθέτουµε τον κιµά του λουκάνικου, τα ψίχουλα, τον µαϊντανό, το δεντρολίβανο, το ξύσµα του λεµονιού και το αυγό. Αλατοπιπερώνουµε καλά και ανακατεύουµε.

Γαλοπούλα: Σε µια επιφάνεια κοπής ακουµπάµε το στήθος της γαλοπούλας ανοιγµένο µε την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Απλώνουµε τη γέµιση σε όλη την επιφάνεια. Απλώνουµε τις φέτες του µπέικον σε µια δεύτερη επιφάνεια κοπής και µε τη λαβή του µαχαιριού πιέζουµε να τεντώσουν και να λεπτύνουν. Ακουµπάµε τις µισές φέτες οριζόντια µπροστά µας και περνάµε τις υπόλοιπες κάθετα και εναλλάξ, μία από πάνω μία από κάτω, δηµιουργώντας ένα σταυρωτό πλέγµα.

Ακουµπάµε το στήθος της γαλοπούλας πάνω στο πλέγµα του µπέικον, µε την πέτσα προς τα κάτω. Το τυλίγουµε σε σφιχτό ρολό. Δένουµε µε σπάγκο µαγειρικής στη µέση του στήθους και κατόπιν στις δύο άκρες. Ζυγίζουµε το στήθος και υπολογίζουµε 20΄ ψήσιµο ανά 500 γρ. κρέατος. Για 2 κιλά κρέατος ψήνουµε για 1 ώρα και 20΄.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Στρώνουµε τη βάση ενός µεγάλου ταψιού µε τις φέτες των κρεµµυδιών και ακουµπάµε επάνω το στήθος της γαλοπούλας µε την ένωση του µπέικον προς τα κάτω. Ψήνουµε ανάλογα µε τον χρόνο που υπολογίσαµε, σκεπάζοντας το στήθος µε αλουµινόχαρτο αν πάρει χρώµα γρήγορα. Περίπου 30΄ πριν από το τέλος του ψησίµατος αλείφουµε τη γαλοπούλα µε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάµου. Την ακουµπάµε σε πιατέλα σκεπασµένη ελαφρώς όσο ετοιµάζουµε τη σάλτσα του ψητού (gravy).

Σάλτσα: Αδειάζουµε το περισσότερο λίπος (όχο όλο) από το ταψί. Ξύνουµε τυχόν υπολείµµατα που έχουν κολλήσει στη βάση του ταψιού και µαζί µε τους χυµούς που κρατήσαμε τα αδειάζουµε σε ένα
κατσαρολάκι. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουµε τον ζωµό και το κρασί και σιγοµαγειρεύουµε µέχρι να πήξει και να µείνει το 1/3 της σάλτσας. Ανακατεύουµε µέσα τη µαρµελάδα µέχρι να λιώσει. Περνάµε τη σάλτσα από σουρωτήρι πιέζοντας µε ένα κουτάλι να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο ζουµί και σερβίρουµε µαζί µε τη γαλοπούλα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε µέτρια φωτιά και σοτάρουµε τα κρεµµύδια, το σκόρδο και τους µαραθόσπορους για 5΄-6΄ µέχρι να µαλακώσουν. Τα βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα µπολ και τα αφήνουµε να κρυώσουν. Προσθέτουµε τον κιµά του λουκάνικου, τα ψίχουλα, τον µαϊντανό, το δεντρολίβανο, το ξύσµα του λεµονιού και το αυγό. Αλατοπιπερώνουµε καλά και ανακατεύουµε.

Βήμα 2

Γαλοπούλα: Σε µια επιφάνεια κοπής ακουµπάµε το στήθος της γαλοπούλας ανοιγµένο µε την πλευρά της πέτσας προς τα κάτω. Απλώνουµε τη γέµιση σε όλη την επιφάνεια. Απλώνουµε τις φέτες του µπέικον σε µια δεύτερη επιφάνεια κοπής και µε τη λαβή του µαχαιριού πιέζουµε να τεντώσουν και να λεπτύνουν. Ακουµπάµε τις µισές φέτες οριζόντια µπροστά µας και περνάµε τις υπόλοιπες κάθετα και εναλλάξ, μία από πάνω μία από κάτω, δηµιουργώντας ένα σταυρωτό πλέγµα.

Βήμα 3

Ακουµπάµε το στήθος της γαλοπούλας πάνω στο πλέγµα του µπέικον, µε την πέτσα προς τα κάτω. Το τυλίγουµε σε σφιχτό ρολό. Δένουµε µε σπάγκο µαγειρικής στη µέση του στήθους και κατόπιν στις δύο άκρες. Ζυγίζουµε το στήθος και υπολογίζουµε 20΄ ψήσιµο ανά 500 γρ. κρέατος. Για 2 κιλά κρέατος ψήνουµε για 1 ώρα και 20΄.

Βήμα 4

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Στρώνουµε τη βάση ενός µεγάλου ταψιού µε τις φέτες των κρεµµυδιών και ακουµπάµε επάνω το στήθος της γαλοπούλας µε την ένωση του µπέικον προς τα κάτω. Ψήνουµε ανάλογα µε τον χρόνο που υπολογίσαµε, σκεπάζοντας το στήθος µε αλουµινόχαρτο αν πάρει χρώµα γρήγορα. Περίπου 30΄ πριν από το τέλος του ψησίµατος αλείφουµε τη γαλοπούλα µε το μέλι ή το σιρόπι σφενδάµου. Την ακουµπάµε σε πιατέλα σκεπασµένη ελαφρώς όσο ετοιµάζουµε τη σάλτσα του ψητού (gravy).

Βήμα 5

Σάλτσα: Αδειάζουµε το περισσότερο λίπος (όχο όλο) από το ταψί. Ξύνουµε τυχόν υπολείµµατα που έχουν κολλήσει στη βάση του ταψιού και µαζί µε τους χυµούς που κρατήσαμε τα αδειάζουµε σε ένα
κατσαρολάκι. Μόλις πάρουν βράση, προσθέτουµε τον ζωµό και το κρασί και σιγοµαγειρεύουµε µέχρι να πήξει και να µείνει το 1/3 της σάλτσας. Ανακατεύουµε µέσα τη µαρµελάδα µέχρι να λιώσει. Περνάµε τη σάλτσα από σουρωτήρι πιέζοντας µε ένα κουτάλι να βγει όσο το δυνατόν περισσότερο ζουµί και σερβίρουµε µαζί µε τη γαλοπούλα.