Ένα νόστιμο και πρωτότυπο πιάτο με πρωταγωνιστή την κολοκύθα. Η έντονη γεύση του μπλε τυριού μαλακώνει από τη γλύκα της κολοκύθας και αντίστοιχα της δανείζει λίγη από την έντασή του, με τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά να προσθέτουν γήινα αρώματα και τραγανή υφή.
Υλικά
- 1 κολοκύθα μακρόστενη (butternut), κομμένη στη μέση κατά μήκος και χωρίς σπόρια
- 75 γρ. βούτυρο, ανάλατο
- 2 πράσα, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 50 γρ. λευκή φρυγανιά, τριμμένη
- 250 γρ. ανάμεικτα δημητριακά
- 75 γρ. μπλε τυρί θρυμματισμένο
- 1 μικρό ματσάκι πλατύφυλλο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 λεμόνι, τον χυμό
- λίγο ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C στον αέρα. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού της σούπας βγάζουμε λίγη σάρκα από την κολοκύθα, φροντίζοντας να αφήσουμε σάρκα 2 εκατοστά από τα κέλυφος. Ψιλοκόβουμε τα κομμένα κομμάτια κολοκύθας και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με το βούτυρο, τα πράσα και μια πρέζα αλάτι. Μαγειρεύουμε για 15΄, μέχρι τα πράσα να είναι πολύ μαλακά. Κατόπιν, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε γι’ άλλο 1΄. Ανακατεύουμε μέσα τη φρυγανιά και τα δημητριακά μέχρι να ζεσταθούν,
Βήμα 2
Προσθέτουμε το τυρί, τον μαϊντανό και τον χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε το κέλυφος της κολοκύθας και βάζουμε στα δύο κομμάτια μας τη γέμιση. Βάζουμε προσεκτικά τα δύο μισά της κολοκύθας ξανά μαζί και δένουμε με σπάγκο σε διαφορετικά σημεία για να εξασφαλίσουμε ότι η γέμιση δεν θα χυθεί στο ταψί.
Βήμα 3
Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα ταψί, περιχύνουμε καλά με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε ξανά και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 30΄- 45΄ ή μέχρι η κολοκύθα να ψηθεί και να είναι τρυφερή. Σερβίρουμε με σαλάτα ή με βραστά λαχανάκια Βρυξελλών.