Πρώτης τάξεως μεζές για ούζο και τσίπουρο, οι σαρδέλες εδώ τυλίγονται σε αμπελόφυλλα με μια ωραία γέμιση.
Υλικά
- 1 κιλό σαρδέλες
- 40 αμπελόφυλλα φρέσκα ζεματισμένα ή από βαζάκι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
- 1 κουτ.σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη, ψιλοκομμένη
- λίγο ξύσμα λεμονιού
- 5 κλαδάκια θυμάρι ψιλοκομμένο
- 1 μέτρια ντομάτα αποφλοιωμένη, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένη
- 2 φέτες ψωμί του τοστ, σε κυβάκια σαν κρουτόν
- ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τη γέμιση
Tips
- Αν δεν βρείτε φρέσκα, προμηθευτείτε καλής ποιότητας αμπελόφυλλα από βαζάκι.
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τις σαρδέλες: Με κοφτερό μαχαίρι κόβετε το κεφάλι της κάθε σαρδέλας και τις ανοίγετε κατά μήκος στη μέση σαν βιβλίο, χωρίς να τις χωρίσετε στα δύο. Αφαιρείτε προσεκτικά το κεντρικό κόκαλο. Απλώνετε τα αμπελόφυλλα στον πάγκο της κουζίνας με τη σειρά. Τοποθετείτε στη μέση τους μία σαρδέλα ανοιγμένη.Βήμα 2
Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε καλά όλα τα υλικά με ένα πιρούνι. Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζετε τις σαρδέλες και τις κλείνετε προσεκτικά, έτσι ώστε, να πάρουν το αρχικό τους σχήμα. Κατόπιν τυλίγετε τα αμπελόφυλλα σε ρολάκια.Βήμα 3
Λαδώνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ψήνετε τις σαρδέλες σε 2-3 δόσεις για να καούν, γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές. Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε τις σαρδέλες στο γκριλ. Έπειτα, τις βγάζετε σε μια πιατέλα μέχρι να τελειώσετε με τις υπόλοιπες και τις σερβίρετε αμέσως όσο είναι ζεστές.Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση