Μερακλίδικα πιτάκια – ταρτάκια, γεμιστά με αρνίσιο κιμά και γραβιέρα. Ιδανικός συνοδός για το κρασί και τη μπίρα σας.
Υλικά
- 8 φύλλα χωριάτικη ζύμη, κομμένα σε τετράγωνα κομμάτια 11-12εκ.
- 500γρ. κιμά αρνίσιο ή μισό αρνίσιο και μισό μοσχαρίσιο
- 300γρ. γραβιέρα, σε μικρά κυβάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ή δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 2 αβγά ελαφρά χτυπημένα
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε κατσαρόλα ροδίζετε τον κιμά στο λίπος του μέχρι να αλλάξει χρώμα, ανακατεύοντάς τον για να ξεχωρίσει καλά και να πιει τα υγρά του.Βήμα 2
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το λάδι και τα σοτάρετε για 10 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει μέχρι να ψηθεί το κρέας.Βήμα 3
Στο τέλος προσθέτετε τον άνηθο ή το δυόσμο και το χυμό λεμονιού. Κατεβάζετε το μίγμα από τη φωτιά και, όταν κρυώσει λίγο, προσθέτετε τα κυβάκια του τυριού, τα χτυπημένα αβγά και ανακατεύετε καλά.Βήμα 4
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τις βάσεις: στρώνετε μέσα σε λαδωμένα φορμάκια για κέικ, 3 λαδωμένα κομμάτια φύλλου, πιέζοντάς τα ελαφρά με τα δάχτυλα για να πάρουν το σχήμα της φόρμας. Αν χρησιμοποιήσετε ταψάκι για μάφιν, μπορεί να εξέχουν από τις άκρες, αλλά μην τα κόψετε.Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μοιράζετε τη γέμιση μέσα στις βάσεις και ψήνετε τα πιτάκια στο φούρνο για περίπου 35-40 λεπτά.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή