Η κλασική συνταγή για γεμιστά με σταφίδες και κουκουνάρι με μια μικρή παραλλαγή -την προσθήκη του τραχανά στη γέμιση- που κάνει τα γεμιστά σας ακόμη πιο νόστιμα.
Μουλιάζετε για μισή ώρα τον τραχανά σε καυτό νερό. Τον στραγγίζετε. Κουφώνετε τα λαχανικά και περνάτε από το multi το εσωτερικό από τις ντομάτες. Αλατίζετε ελαφρά το εσωτερικό των λαχανικών.
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το ρύζι, το καρότο και τον τραχανά σε δυνατή φωτιά. Μόλις γίνει διαφανές το κρεμμύδι κατεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνετε το σκόρδο, την ντομάτα και τη ζάχαρη. Αλατίζετε. Φέρνετε δυο βόλτες τα υλικά και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αν ο χυμός της ντομάτας δεν είναι αρκετός ώστε το μίγμα να μοιάζει με χυλωμένο ριζότο, προσθέτετε ακόμη λίγο.
Προσθέτετε στο μίγμα τα μυρωδικά, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, τη ρίγανη και μπόλικο πιπέρι.
Γεμίζετε τα λαχανικά, τα τοποθετείτε σε ταψί, ρίχνετε μέσα το χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στους 200οC για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ξεροψηθούν τα καπάκια.
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε για μισή ώρα τον τραχανά σε καυτό νερό. Τον στραγγίζετε. Κουφώνετε τα λαχανικά και περνάτε από το multi το εσωτερικό από τις ντομάτες. Αλατίζετε ελαφρά το εσωτερικό των λαχανικών.
Βήμα 2
Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρετε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το ρύζι, το καρότο και τον τραχανά σε δυνατή φωτιά. Μόλις γίνει διαφανές το κρεμμύδι κατεβάζετε τη φωτιά στο μέτριο, ρίχνετε το σκόρδο, την ντομάτα και τη ζάχαρη. Αλατίζετε. Φέρνετε δυο βόλτες τα υλικά και κατεβάζετε το τηγάνι από τη φωτιά. Αν ο χυμός της ντομάτας δεν είναι αρκετός ώστε το μίγμα να μοιάζει με χυλωμένο ριζότο, προσθέτετε ακόμη λίγο.
Βήμα 3
Προσθέτετε στο μίγμα τα μυρωδικά, το κουκουνάρι, τη σταφίδα, τη ρίγανη και μπόλικο πιπέρι.
Βήμα 4
Γεμίζετε τα λαχανικά, τα τοποθετείτε σε ταψί, ρίχνετε μέσα το χυμό ντομάτας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στους 200οC για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ξεροψηθούν τα καπάκια.
Βήμα 5
Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb