kremmudia-gemista-anoigma
clock icon
1:40'

Γεμιστά κρεμμύδια με μπεσαμέλ και γραβιέρα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια
  • χοντρό αλάτι (για το ψήσιμο και τη στήριξη των κρεμμυδιών)
  • φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα
  • Για την μπεσαμέλ

  • 1 δαφνόφυλλο
  • 6 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
  • 6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 100 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 800 ml γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 κοφτή κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 1 αυγό
  • το εσωτερικό από τα κρεμμύδια
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Λαχταριστά γεμιστά κρεμμύδια με βελούδινη μπεσαμέλ, γραβιέρα και καραμελωμένο κρεμμύδι. Μια ξεχωριστή, αρωματική συνταγή για το κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε χοντρό αλάτι στη βάση 4 ατομικών πυρίμαχων σκευών (ή σε ένα ταψί) ώστε τα κρεμμύδια να στέκονται όρθια. Πλένουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε κάθε σκεύος πάνω από το αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Κόβουμε τις κορυφές των κρεμμυδιών και αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό, αφήνοντας αρκετές στρώσεις γύρω-γύρω για να κρατήσουν το σχήμα τους. Τοποθετούμε τα άδεια κρεμμύδια ξανά πάνω στο χοντρό αλάτι.

Μπεσαμέλ: Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό των κρεμμυδιών και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το βούτυρο, το δαφνόφυλλο και μια πρέζα αλάτι για 15΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1΄. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το γάλα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.

Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με το μείγμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί ή φρυγανιά από πάνω, και πιπέρι. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 10΄ και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.

Συνταγή: Αγάπη Μιχέλη — Φωτογραφία/Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε χοντρό αλάτι στη βάση 4 ατομικών πυρίμαχων σκευών (ή σε ένα ταψί) ώστε τα κρεμμύδια να στέκονται όρθια. Πλένουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε κάθε σκεύος πάνω από το αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 2

Κόβουμε τις κορυφές των κρεμμυδιών και αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό, αφήνοντας αρκετές στρώσεις γύρω-γύρω για να κρατήσουν το σχήμα τους. Τοποθετούμε τα άδεια κρεμμύδια ξανά πάνω στο χοντρό αλάτι.

Βήμα 3

Μπεσαμέλ: Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό των κρεμμυδιών και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το βούτυρο, το δαφνόφυλλο και μια πρέζα αλάτι για 15΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1΄. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Βήμα 4

Προσθέτουμε το γάλα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.

Βήμα 5

Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με το μείγμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί ή φρυγανιά από πάνω, και πιπέρι. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 10΄ και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.

Συνταγή: Αγάπη Μιχέλη — Φωτογραφία/Food styling: Εύα Μονοχάρη