Λαχταριστά γεμιστά κρεμμύδια με βελούδινη μπεσαμέλ, γραβιέρα και καραμελωμένο κρεμμύδι. Μια ξεχωριστή, αρωματική συνταγή για το κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι
Υλικά
- Μερίδες: 4
- 4 μεγάλα λευκά κρεμμύδια
- χοντρό αλάτι (για το ψήσιμο και τη στήριξη των κρεμμυδιών)
- φρυγανισμένο ψωμί για το σερβίρισμα
- 1 δαφνόφυλλο
- 6 κουτ. σούπας αλεύρι γ.ό.χ.
- 6 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 100 ml λευκό ξηρό κρασί
- 800 ml γάλα φρέσκο πλήρες
- 1 κοφτή κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 1 αυγό
- το εσωτερικό από τα κρεμμύδια
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C. Στρώνουμε χοντρό αλάτι στη βάση 4 ατομικών πυρίμαχων σκευών (ή σε ένα ταψί) ώστε τα κρεμμύδια να στέκονται όρθια. Πλένουμε τα κρεμμύδια και τα βάζουμε σε κάθε σκεύος πάνω από το αλάτι. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Βήμα 2
Κόβουμε τις κορυφές των κρεμμυδιών και αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό, αφήνοντας αρκετές στρώσεις γύρω-γύρω για να κρατήσουν το σχήμα τους. Τοποθετούμε τα άδεια κρεμμύδια ξανά πάνω στο χοντρό αλάτι.
Βήμα 3
Μπεσαμέλ: Ψιλοκόβουμε το εσωτερικό των κρεμμυδιών και το σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το βούτυρο, το δαφνόφυλλο και μια πρέζα αλάτι για 15΄ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1΄. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βήμα 4
Προσθέτουμε το γάλα, την πάπρικα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και τη γραβιέρα ανακατεύοντας καλά.
Βήμα 5
Γεμίζουμε τα κρεμμύδια με το μείγμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο τριμμένο τυρί ή φρυγανιά από πάνω, και πιπέρι. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 10΄ και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί.
Συνταγή: Αγάπη Μιχέλη — Φωτογραφία/Food styling: Εύα Μονοχάρη