Θαλασσινά “ντολμαδάκια” ή αλλιώς αρωματικές γαρίδες ψητές στο στο γκριλ και τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα. Ένας υπέροχος μεζές για ούζο και τσίπουρο.
Υλικά
- 500γρ. μεσαίες γαρίδες χωρίς κέλυφος, με ουρά, πλυμένες και στραγγισμένες
- 100γρ. μικρά αμπελόφυλλα
- 1 κουτ. σούπας φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ή βασιλικό ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
- αλάτι, πιπέρι
- ¼ (60ml) φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας κρασί λευκό
- 1 λεμόνι κομμένο στα 4
Tips
- Μπορείτε να συνδυάσετε άλλο μίγμα για τις γαρίδες όπως, ψιλοκομμένη λιαστή ντομάτα και ψιλοκομμένο σκόρδο ή άλλα βότανα και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε τα βότανα, το αλάτι και το πιπέρι. Παίρνετε μία-μία τις γαρίδες και τις βουτάτε σε λίγο χυμό λεμονιού και μετά στο μίγμα με τα βότανα.Βήμα 2
Στρώνετε στον πάγκο εργασίας ένα αμπελόφυλλο και τοποθετείτε στην άκρη του μια γαρίδα με την ουρά έξω. Τυλίγετε το αμπελόφυλλο όπως τα ντολμαδάκια και αγκαλιάζετε τη γαρίδα, φροντίζοντας να μένει η ουρά έξω. Όταν τυλίξετε όλες τις γαρίδες, τις στρώνετε σε ταψί.Βήμα 3
Τις περιχύνετε με το λάδι και το κρασί, και τις ψήνετε στον φούρνο για 7 λεπτά. Κρατάτε τους χυμούς από το ταψί για το σερβίρισμα.Βήμα 4
Σερβίρετε τις γαρίδες και τις συνοδεύετε με λευκό ρύζι ατμού. Διακοσμείτε με φέτες λεμονιού και συνοδεύετε το πιάτο με ανάμικτη σαλάτα εποχής.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Έλενα Jeffrey