garides-saganaki
clock icon
50'

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα και μυρωδικά

Υλικά

  • 500γρ. γαρίδες καθαρισμένες
  • 5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ φλιτζάνι ούζο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 5-6 μεγάλες ντομάτες, ώριμες, τριμμένες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης σε βάζο
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαρμυρισμένη
  • 5-6 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια φέτα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 10 φύλλα δυόσμου
  • ¼ ματσάκι μαϊντανόυ ψιλοκομμένο, χωρίς κοτσάνια
  • αλάτι, πιπέρι

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δίνει τη δική του εκδοχή για τον διάσημο ουζομεζέ. Αυτές οι γαρίδες σαγανάκι θα σας ενθουσιάσουν!

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Βάζετε τις 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, τις γαρίδες, το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό.
Σβήνετε με το ούζο, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αλατοπιπερώνετε.
Αφαιρείτε προσωρινά τις γαρίδες από το τηγάνι και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε τη σάλτσα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να δένει.
Παράλληλα, πολτοποιείτε στο μούλτι τις πιπεριές και μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, τις ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με την κάππαρη, τις λιαστές τομάτες και τις γαρίδες. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά, έως ότου οι γαρίδες να είναι έτοιμες και τα αρώματα να ενοποιηθούν.
Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί ρυθμίζετε την οξύτητα με λίγο μελί ή ζάχαρη. Τέλος, θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και την προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τα μυρωδικά.
Σερβίρετε το σαγανάκι σαν μεζέ με ψωμί ή το προσθέτετε πάνω από βρασμένο ρύζι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Βάζετε τις 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο, τις γαρίδες, το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό.

Βήμα 2

Σβήνετε με το ούζο, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Αφαιρείτε προσωρινά τις γαρίδες από το τηγάνι και ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρετε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες και ανακατεύετε. Μαγειρεύετε τη σάλτσα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να δένει.

Βήμα 4

Παράλληλα, πολτοποιείτε στο μούλτι τις πιπεριές και μόλις η σάλτσα είναι έτοιμη, τις ρίχνετε στο τηγάνι μαζί με την κάππαρη, τις λιαστές τομάτες και τις γαρίδες. Μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά, έως ότου οι γαρίδες να είναι έτοιμες και τα αρώματα να ενοποιηθούν.

Βήμα 5

Διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι και αν χρειαστεί ρυθμίζετε την οξύτητα με λίγο μελί ή ζάχαρη. Τέλος, θρυμματίζετε τη φέτα σε χοντρά κομμάτια και την προσθέτετε στο τηγάνι μαζί με το ξύσμα λεμονιού και τα μυρωδικά.

Βήμα 6

Σερβίρετε το σαγανάκι σαν μεζέ με ψωμί ή το προσθέτετε πάνω από βρασμένο ρύζι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.