Οι γαρίδες έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι και γίνονται εξαιρετικός μεζές για ούζο και τσίπουρο. Σε αυτή τη συνταγή τις συνοδεύουμε με χούμους, που τους πάει πολύ.
Υλικά
- 500 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα αποβραδίς
- 200 γρ. ταχίνι
- 2 λεμόνια, τον χυμό
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σκόνη
- ½ πρέζα πιπέρι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 250 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- λίγη πάπρικα γλυκιά, για το σερβίρισμα
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 500 γρ. γαρίδες
- 2 δαφνόφυλλα
- λίγους κόκκους μαύρου πιπεριού
- 1 μικρό κρεμμύδι
- 1 σφηνάκι λευκό ξηρό κρασί
- 5 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- ½ κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοτριμμένο
- 1 κουτ. σούπας χυμό λάιμ + λίγο ξύσμα
- ½ πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- λίγα φυλλαράκια φρέσκο μαϊντανό ή κόλιανδρο ψιλοκομμένο
- λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- ανθό αλατιού, πιπέρι λευκό
Για το χούμους
Για τις γαρίδες
Για τη μαρινάδα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το χούμους: Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε κρύο νερό αποβραδίς. Την επομένη τα βράζουμε σε φρέσκο νερό να μαλακώσουν για περίπου 1 ώρα. Σουρώνουμε κρατώντας λίγο ζωμό τους.
Βήμα 2
Τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το σκόρδο, το ταχίνι, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα να γίνει λείο. Αν το μείγμα είναι σφιχτό, το αραιώνουμε με λίγο από τον ζωμό ρεβιθιών που έχουμε κρατήσει. Το σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα ή μπολ προσθέτοντας τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και την πάπρικα.
Βήμα 3
Για τις γαρίδες: Σε κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα δαφνόφυλλα, το ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο, τους κόκκους πιπεριού και το κρασί. Όταν βράσει το νερό ρίχνουμε και βράζουμε τις γαρίδες για 2 λεπτά. Σουρώνουμε και αποφλοιώνουμε τις γαρίδες.
Βήμα 4
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη μαρινάδα, ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί. Σε ένα μπολ περιχύνουμε τις γαρίδες με τη μαρινάδα και τις τοποθετούμε σε πιατέλα. Τις σερβίρουμε με το χούμους και τα συνοδευτικά του.
Φωτογραφία: Studio M - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Τζαννής Σιφναίος