All time classic αυτή η συνταγή μας έρχεται από περασμένες δεκαετίες και φέρνει στο μυαλό πάρτι και οικογενειακά γιορτινά τραπεζώματα, ωστόσο κρατά ακόμη τη λάμψη της!
Υλικά
- 16 γαρίδες μέτριες
- 1 καρότο καθαρισμένο
- 1 κρεμμύδι καθαρισμένο
- 200γρ. μαγιονέζα Ομοσπονδία
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 1 κουτ. σούπας ουίσκι
- 2 κουτ. σούπας κάπαρη ξαρμυρισμένη
- 5 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
- 2-3 φύλλα μαρουλιού μεγάλα και τρυφερά, ψιλοκομμένα
- 2 αβγά βρασμένα σφιχτά, καθαρισμένα και κομμένα στα 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο νερό ρίχνετε λίγο αλάτι, το καθαρισμένο κρεμμύδι και το καρότο και βράζετε τις γαρίδες για 5 λεπτά περίπου. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν. Αν θέλετε, κρατάτε το γαριδόζουμο για να κάνετε κάποια στιγμή ένα ωραίο πιλάφι.Βήμα 2
Μόλις κρυώσουν οι γαρίδες κρατάτε τέσσερις στην άκρη. Καθαρίζετε τις υπόλοιπες πετώντας το κεφάλι, την ουρά και το κέλυφος. Από αυτές που κρατήσατε καθαρίζετε μόνο το κέλυφος και κρατάτε το κεφάλι και την ουρά, γιατί θα τις χρησιμοποιήσετε στη διακόσμηση.Βήμα 3
Αδειάζετε τη μαγιονέζα Ομοσπονδία σε ένα μπολ, ανακατεύετε μέσα τον ντοματοπελτέ και το ουίσκι. Παίρνετε τις δώδεκα καθαρισμένες γαρίδες και τις κόβετε σε τρία τέσσερα κομματάκια την καθεμιά. Τα ρίχνετε σε ένα μπολ, προσθέτετε την κάπαρη και τα ψιλοκομμένα αγγουράκια και ανακατεύετε με ένα κουτάλι. Προσθέτετε τα 2/3 του μίγματος της μαγιονέζας και ανακατεύετε ξανά.Βήμα 4
Μοιράζετε το ψιλοκομμένο μαρούλι σε τέσσερα ατομικά μπολ ή σε τέσσερα ποτήρια του μαρτίνι. Τα πιέζετε ελαφρά με το δάχτυλό σας για να καθίσουν καλά. Πάνω από το μαρούλι τοποθετείτε τις γαρίδες που αναμίχθηκαν με τη μαγιονέζα. Προσθέτετε από πάνω τη μαγιονέζα που έχετε κρατήσει και τις καλύπτετε καλά. Διακοσμείτε με φετούλες από το βραστό αβγό και με τις γαρίδες που κρατήσατε με το κεφάλι και την ουρίτσα τους.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb