Ελληνική γαστρονομική ταυτότητα και νοστιμιά με σαρδέλα και γαρίδα τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο!
Με ισορροπία ανάμεσα στη λιπαρή υπόσταση της σαρδέλας και την γλυκιά αλμύρα της γαρίδας αντίστοιχα σε σχέση με την υπόξινη φινέτσα του αμπελόφυλλου, που ενισχύεται εδώ απ’ τη τσαχπινιά του κρεμμυδιού και τον παιχνιδιάρικο μάραθο που μπαίνουν στη γέμιση.
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα: Σε μικρό κατσαρόλι βάζετε νερό να βράσει και αφού κοχλάσει ρίχνετε 8-10 αμπελόφυλλα και μετά από 20″ που φαίνεται να έχουν πάρει χρώμα προς το πιο καφέ, τα γυρνάτε απ’ την άλλη για άλλα 10″ περίπου. Τα αφαιρείτε σε ένα μπολ και βάζετε τα επόμενα να ζεματιστούν και να μαλακώσουν ώστε να τυλίγονται εύκολα. Τα αφήνετε να κρυώσουν ή τα περνάτε από λίγο κρύο νερό.
Καθαρίζετε τις γαρίδες: Πιάνετε τις γαρίδες απ’ την ουρά και με κοφτερό γαμψό μαχαιράκι τύπου «παπαγαλάκι», κόβετε το κάτω μέρος που συνδέει το κέλυφος της ουράς, απ’ την ουρά προς τα μπροστινά πόδια. Τώρα μπορείτε να αφαιρέσετε το κέλυφος.
Στη συνέχεια, με την άκρη απ’ το παπαγαλάκι και με το δάκτυλό σας από πάνω, πιάνετε το έντερο της γαρίδας ανάμεσα στο κεφάλι και το σώμα της και το τραβάτε, ώστε να μην έχει δυσάρεστη αίσθηση άμμου όταν την φάτε.
Τέλος, αφαιρείτε το κεφάλι και τις ξεπλένετε ώστε να είναι έτοιμες για τύλιγμα.
Θεωρούμε εδώ πως τις σαρδέλες σας τις καθάρισε το ιχθυοπωλείο, αλλιώς πρώτα τις ξελεπίζετε, μετά κόβετε κεφάλι και πετάτε τα έντερα και τέλος ανοίγετε και αφαιρείτε το κεντρικό κόκκαλο της σπονδυλικής στήλης ώστε να βγούνε τα δύο φιλέτα ενωμένα στην ουρά.
Τυλίγετε γαρίδες και σαρδέλες: Ανοίγετε ένα αμπελόφυλλο. Ακουμπάτε πάνω τη γαρίδα ή τη σαρδέλα ανοιχτή. Πάνω τους ρίχνετε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα μπουκετάκι μάραθο, λίγο ανθό αλατιού και στάζετε μερικές σταγόνες λεμόνι. Τυλίγετε απ’ την ουρά γύρω-γύρω το αμπελόφυλλο ώστε να δημιουργήσει ένα στενό χωνάκι κολλητό πάνω στο περιεχόμενο.
Ψήνετε τις γαρίδες και σαρδέλες: Πριν ψήσετε τις τυλιγμένες γαρίδες ή/και σαρδέλες θα τις περάσετε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ένα πινέλο.
Στα κάρβουνα/σχάρα: Αν τις ψήσετε στη σχάρα, φροντίστε να μην έχει η θράκα πολύ ένταση ή να είναι η σχάρα πολύ χαμηλά (σε κλειστό BBQ μιλάμε για 200°C). Θα τις ακουμπήσετε με τη λαβίδα πάνω σε καυτή και καθαρή σχάρα και σε 5′ θα τις γυρίσετε απ’ την άλλη και στα επόμενα 3′ θα τις αφαιρέσετε στη πιατέλα.
Στο φούρνο: Αν τις ψήσετε σε κανονικό ηλεκτρικό φούρνο, προτιμήστε αέρα και πάνω αντίσταση ρυθμισμένα στους 200°C, και το ταψί σε ψηλό ράφι για 8 - 10′ κατά μέγιστο, χωρίς γύρισμα.
Σερβίρισμα: Σερβίρετε μόλις βγουν, με λίγο λεμονάκι ή/και έξτρα ελαιόλαδο. Αν θέλετε να απογειώσετε το μεζέ, μπορείτε να τις φλαμπάρετε με ούζο, εφόσον βέβαια τις σερβίρετε ως ουζομεζέ. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένας εντυπωσιακός μεζές-ορεκτικό που στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολος απ’ όσο φαίνεται!
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα: Σε μικρό κατσαρόλι βάζετε νερό να βράσει και αφού κοχλάσει ρίχνετε 8-10 αμπελόφυλλα και μετά από 20″ που φαίνεται να έχουν πάρει χρώμα προς το πιο καφέ, τα γυρνάτε απ’ την άλλη για άλλα 10″ περίπου. Τα αφαιρείτε σε ένα μπολ και βάζετε τα επόμενα να ζεματιστούν και να μαλακώσουν ώστε να τυλίγονται εύκολα. Τα αφήνετε να κρυώσουν ή τα περνάτε από λίγο κρύο νερό.
Βήμα 2
Καθαρίζετε τις γαρίδες: Πιάνετε τις γαρίδες απ’ την ουρά και με κοφτερό γαμψό μαχαιράκι τύπου «παπαγαλάκι», κόβετε το κάτω μέρος που συνδέει το κέλυφος της ουράς, απ’ την ουρά προς τα μπροστινά πόδια. Τώρα μπορείτε να αφαιρέσετε το κέλυφος.
Στη συνέχεια, με την άκρη απ’ το παπαγαλάκι και με το δάκτυλό σας από πάνω, πιάνετε το έντερο της γαρίδας ανάμεσα στο κεφάλι και το σώμα της και το τραβάτε, ώστε να μην έχει δυσάρεστη αίσθηση άμμου όταν την φάτε.
Τέλος, αφαιρείτε το κεφάλι και τις ξεπλένετε ώστε να είναι έτοιμες για τύλιγμα.
Θεωρούμε εδώ πως τις σαρδέλες σας τις καθάρισε το ιχθυοπωλείο, αλλιώς πρώτα τις ξελεπίζετε, μετά κόβετε κεφάλι και πετάτε τα έντερα και τέλος ανοίγετε και αφαιρείτε το κεντρικό κόκκαλο της σπονδυλικής στήλης ώστε να βγούνε τα δύο φιλέτα ενωμένα στην ουρά.
Βήμα 3
Τυλίγετε γαρίδες και σαρδέλες: Ανοίγετε ένα αμπελόφυλλο. Ακουμπάτε πάνω τη γαρίδα ή τη σαρδέλα ανοιχτή. Πάνω τους ρίχνετε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ένα μπουκετάκι μάραθο, λίγο ανθό αλατιού και στάζετε μερικές σταγόνες λεμόνι. Τυλίγετε απ’ την ουρά γύρω-γύρω το αμπελόφυλλο ώστε να δημιουργήσει ένα στενό χωνάκι κολλητό πάνω στο περιεχόμενο.
Βήμα 4
Ψήνετε τις γαρίδες και σαρδέλες: Πριν ψήσετε τις τυλιγμένες γαρίδες ή/και σαρδέλες θα τις περάσετε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, με ένα πινέλο.
Στα κάρβουνα/σχάρα: Αν τις ψήσετε στη σχάρα, φροντίστε να μην έχει η θράκα πολύ ένταση ή να είναι η σχάρα πολύ χαμηλά (σε κλειστό BBQ μιλάμε για 200°C). Θα τις ακουμπήσετε με τη λαβίδα πάνω σε καυτή και καθαρή σχάρα και σε 5′ θα τις γυρίσετε απ’ την άλλη και στα επόμενα 3′ θα τις αφαιρέσετε στη πιατέλα.
Στο φούρνο: Αν τις ψήσετε σε κανονικό ηλεκτρικό φούρνο, προτιμήστε αέρα και πάνω αντίσταση ρυθμισμένα στους 200°C, και το ταψί σε ψηλό ράφι για 8 - 10′ κατά μέγιστο, χωρίς γύρισμα.
Βήμα 5
Σερβίρισμα: Σερβίρετε μόλις βγουν, με λίγο λεμονάκι ή/και έξτρα ελαιόλαδο. Αν θέλετε να απογειώσετε το μεζέ, μπορείτε να τις φλαμπάρετε με ούζο, εφόσον βέβαια τις σερβίρετε ως ουζομεζέ. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένας εντυπωσιακός μεζές-ορεκτικό που στην πραγματικότητα είναι πιο εύκολος απ’ όσο φαίνεται!