Σερβίρετε τον γαλέο σκέτο σαν μεζέ ή με ρύζι για ένα ελαφρύ και γρήγορο μεσημεριανό.
Υλικά
- 350γρ. γαλέο
- αλεύρι για το πανάρισμα
- έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 ντοματίνια, κομμένα στα δύο
- 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
- 30ml κρασί λευκό
- 5 κόκκους πιπέρι μαύρο
- 2 γαρίφαλα
- 1 κόκκο μπαχάρι
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
- μπούκοβο (προαιρετικά)
- λεμόνι
- αλάτι
Διαδικασία
Βήμα 1
Προτού ξεκινήσετε το μαγείρεμα, κόβετε τον γαλέο σε κύβους και τον πατάτε καλά (χωρίς να τον λιώσετε) ανάμεσα σε δύο κομμάτια χαρτί κουζίνας, για να βγάλει τα υγρά του και να στεγνώσει.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ αλατίζετε και αλευρώνετε τους κύβους του γαλέου, τινάζοντας καλά να φύγει η περίσσεια.
Βήμα 3
Σε ένα τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε τον γαλέο από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει.
Βήμα 4
Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει. Ρίχνετε τα ντοματίνια και τον πελτέ και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Βήμα 5
Σβήνετε με το κρασί και, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε 1 φλιτζάνι νερό και τα μπαχαρικά. Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνετε τη φωτιά, κλείνετε με καπάκι και βράζετε για 5-6 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αφαιρείτε τα μπαχαρικά και ρίχνετε μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού και λίγο μπούκοβο αν θέλετε και σερβίρετε αμέσως.