Galatopita argitiki
clock icon
1:30'

Γαλατόπιτα βλάχικη

Υλικά

  • ½ κιλό φύλλο κρούστας
  • 2 φλιτζάνια καρύδια, χοντροκοπανισμένα
  • λίγη ζάχαρη
  • λίγη κανέλα
  • 1½ κιλό φρέσκο γάλα
  • 1 κουτί κορν φλάουρ
  • 1 βανίλια
  • 4 φρέσκα αυγά
  • ½ κιλό ζάχαρη
  • 125 γρ. βούτυρο φρέσκο (χρησιμοποιούσαν πρόβειο ή αιγοπρόβειο)
  • βούτυρο φρέσκο, για το άλειμμα των φύλλων

Η γαλατόπιτα αποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά γλυκά για το τραπέζι της Λαμπρής.

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Ανακατεύουμε τα καρύδια με λίγη ζάχαρη και κανέλα και τα σκορπάμε πάνω στα φύλλα. Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα να βράσει. Στο υπόλοιπο γάλα λιώνουμε καλά το κορν φλάουρ και τη βανίλια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να σχηματιστεί κρέμα, προσέχοντας να μην κολλήσει.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με τη ζάχαρη σταδιακά και ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε την κρέμα να πάρει άλλη μια βράση. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα, στο ταψί, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 45. Δεν την κόβουμε προτού κρυώσει, γιατί πρέπει να σφίξει η κρέμα.

 

Styling: Τζαννής Σιφναίος | Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography

Διαδικασία

Βήμα 1

Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε μέσα τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε τα καρύδια με λίγη ζάχαρη και κανέλα και τα σκορπάμε πάνω στα φύλλα. Απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα.

Βήμα 3

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα να βράσει. Στο υπόλοιπο γάλα λιώνουμε καλά το κορν φλάουρ και τη βανίλια και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει και να σχηματιστεί κρέμα, προσέχοντας να μην κολλήσει.

Βήμα 4

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα με τη ζάχαρη σταδιακά και ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε την κρέμα να πάρει άλλη μια βράση. Μόλις κρυώσει λίγο, προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.

Βήμα 5

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα, στο ταψί, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 45. Δεν την κόβουμε προτού κρυώσει, γιατί πρέπει να σφίξει η κρέμα.

 

Styling: Τζαννής Σιφναίος | Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης | Φωτογραφίες: Lambros Mentzos Photography