galatopita

Υλικά

  • 1½ λίτρο γάλα
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 300γρ. Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο, για το μίγμα
  • 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο για το άλειμμα της γαλατόπιτας
  • 3 βανίλιες
  • 1 αβγό χτυπημένο για το άλειμμα της γαλατόπιτας
  • λίγη κανέλα
  • Για τη σάλτσα πορτοκαλιού

  • 1 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού φρέσκο, καλά σουρωμένο
  • φλούδες από 2 πορτοκάλια
  • 1 νεροπότηρο ζάχαρη

Η γαλατόπιτα είναι το ιδανικό γλυκό για τις ημέρες του Πάσχα. Τούτη τη φορά προτείνω να την κάνετε χωρίς φύλλα, με Σιμιγδάλι Ψιλό ΜΕΛΙΣΣΑ και λίγη σάλτσα πορτοκαλιού.

Παίρνετε ένα μεσαίο ταψί και αλείφετε με το βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα. Στη συνέχεια σπάτε τα αβγά και τα χτυπάτε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Ρίχνετε μέσα δύο κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο που έχετε λιώσει ελαφρά, τις τρεις βανίλιες και λίγο λίγο το ψιλό σιμιγδάλι.
Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτετε σιγά σιγά το κρύο γάλα. Αφού το ρίξετε όλο και δεν έχουν σχηματιστεί γρομπαλάκια από το χτύπημα, αδειάζετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Όταν ζεσταθεί καλά η κατσαρόλα και το σιμιγδάλι αρχίζει να αχνίζει, το μίγμα θα αρχίσει να δένει σε πηχτή κρέμα. Είναι έτοιμη όταν πήξει καλά και δεν ξαναπέφτει στην κατσαρόλα όταν τη σηκώνετε με την κουτάλα.
Στη συνέχεια πασπαλίζετε το βουτυρωμένο ταψί σας με λίγο ψιλό σιμιγδάλι και αδειάζετε μέσα το μίγμα της κρέμας. Την αλείφετε από πάνω με το χτυπημένο αβγό και την πασπαλίζετε με λίγη κανέλα. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά περίπου, αρχικά σκεπασμένη με λαδόκολλα και στη συνέχεια ξεσκέπαστη, μέχρι να κάνει από πάνω μια ροδοκόκκινη κρούστα.
Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει. Την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα πορτοκαλιού: Παίρνετε τις φλούδες από τα δύο πορτοκάλια, αφαιρείτε όσο περισσότερο άσπρο μέρος μπορείτε και στη συνέχεια τις κόβετε σε πολύ λεπτά σπιρτόξυλα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνετε. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνετε τα σπιρτόξυλα πορτοκαλόφλουδας. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσει το μίγμα για 5-10 λεπτά το πολύ. Περιχύνετε τη γαλατόπιτα με τη σάλτσα πορτοκαλιού.

Διαδικασία

Βήμα 1

Παίρνετε ένα μεσαίο ταψί και αλείφετε με το βούτυρο τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα. Στη συνέχεια σπάτε τα αβγά και τα χτυπάτε στο μίξερ μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν ένα ενιαίο μίγμα. Ρίχνετε μέσα δύο κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο που έχετε λιώσει ελαφρά, τις τρεις βανίλιες και λίγο λίγο το ψιλό σιμιγδάλι.

Βήμα 2

Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές, προσθέτετε σιγά σιγά το κρύο γάλα. Αφού το ρίξετε όλο και δεν έχουν σχηματιστεί γρομπαλάκια από το χτύπημα, αδειάζετε το μίγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνετε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα. Όταν ζεσταθεί καλά η κατσαρόλα και το σιμιγδάλι αρχίζει να αχνίζει, το μίγμα θα αρχίσει να δένει σε πηχτή κρέμα. Είναι έτοιμη όταν πήξει καλά και δεν ξαναπέφτει στην κατσαρόλα όταν τη σηκώνετε με την κουτάλα.

Βήμα 3

Στη συνέχεια πασπαλίζετε το βουτυρωμένο ταψί σας με λίγο ψιλό σιμιγδάλι και αδειάζετε μέσα το μίγμα της κρέμας. Την αλείφετε από πάνω με το χτυπημένο αβγό και την πασπαλίζετε με λίγη κανέλα. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 40 λεπτά περίπου, αρχικά σκεπασμένη με λαδόκολλα και στη συνέχεια ξεσκέπαστη, μέχρι να κάνει από πάνω μια ροδοκόκκινη κρούστα.

Βήμα 4

Τη βγάζετε και την αφήνετε να κρυώσει. Την κόβετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε σε πιατέλα.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε τη σάλτσα πορτοκαλιού: Παίρνετε τις φλούδες από τα δύο πορτοκάλια, αφαιρείτε όσο περισσότερο άσπρο μέρος μπορείτε και στη συνέχεια τις κόβετε σε πολύ λεπτά σπιρτόξυλα.

Βήμα 6

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα ζεσταίνετε. Ανακατεύετε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και ρίχνετε τα σπιρτόξυλα πορτοκαλόφλουδας. Αφήνετε να πάρουν μια καλή βράση, χαμηλώνετε λίγο τη θερμοκρασία και αφήνετε να βράσει το μίγμα για 5-10 λεπτά το πολύ. Περιχύνετε τη γαλατόπιτα με τη σάλτσα πορτοκαλιού.