Φρουτένιο κέικ όνομα και πράγμα! Γεμιστό με διάφορα φρούτα και “ποτισμένο” με αρκετό αλκοόλ, αυτό το κέικ θα γίνει η αγαπημένη σας επιλογή για τα Χριστούγεννα. Για να φουσκώσει σωστά, η Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ είναι η ιδανικότερη επιλογή.
Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζετε τις σταφίδες, τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, το βούτυρο και την Καστανή Ζάχαρη Fytro. Μόλις βράσουν χαμηλώνεται τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC και ντύνετε μία φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προσθέτετε στο μίγμα των φρούτων τα μπαχαρικά, τα αβγά, τη βανίλια, τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες.
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, με καλαμάκι για σουβλάκια κάνετε τρύπες στην επιφάνεια του και το μουσκεύετε με 2 κουτ. σούπας από το ποτό που χρησιμοποιήσατε και στο μίγμα. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά μέσα στη φόρμα του.
Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και διακοσμείτε με χρωματισμένη ζαχαρόπαστα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, βάζετε τις σταφίδες, τα φρουί γλασέ, τα δαμάσκηνα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, το βούτυρο και την Καστανή Ζάχαρη Fytro. Μόλις βράσουν χαμηλώνεται τη θερμοκρασία και σιγοβράζετε για 5 λεπτά.
Βήμα 2
Αποσύρετε από τη φωτιά, αδειάζετε το μίγμα σε μπολ και αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150οC και ντύνετε μία φόρμα για κέικ με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Βήμα 4
Προσθέτετε στο μίγμα των φρούτων τα μπαχαρικά, τα αβγά, τη βανίλια, τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και ανακατεύετε καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα στη φόρμα, ισιώνετε την επιφάνειά του και ψήνετε στο φούρνο για 2 ώρες.
Βήμα 5
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο, με καλαμάκι για σουβλάκια κάνετε τρύπες στην επιφάνεια του και το μουσκεύετε με 2 κουτ. σούπας από το ποτό που χρησιμοποιήσατε και στο μίγμα. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει πολύ καλά μέσα στη φόρμα του.
Βήμα 6
Όταν θέλετε να σερβίρετε, ξεφορμάρετε, πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και διακοσμείτε με χρωματισμένη ζαχαρόπαστα.