Ένα πιάτο με πληθωρική νοστιμιά που ταιριάζει υπέροχα στο κυριακάτικο αλλά και το γιορτινό τραπέζι.
Υλικά
- 1.700γρ. αρνάκι χεράκι σε μερίδες (βάλτε και λίγα παϊδάκια)
- 500γρ. καρδιές αγκινάρας κατεψυγμένες
- 500γρ. σπανάκι πλυμένο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
- 4-5 κουτ. σούπας κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο
- 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 νεροπότηρο κρασί
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
- 2 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ροδίζετε το αρνάκι από όλες τις πλευρές. Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα, προσθέτετε το υπόλοιπο λάδι και στη συνέχεια το κρεμμύδι, το πράσο και τα κρεμμυδάκια. Συνεχίζετε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά.Βήμα 2
Ξαναρίχνετε στην κατσαρόλα τα κομμάτια του κρέατος και σβήνετε με το κρασί. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε ζεστό νερό να μισοσκεπαστεί το κρέας. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας.Βήμα 3
Ρίχνετε τότε στην κατσαρόλα με το κρέας τις καρδιές της αγκινάρας, το σπανάκι, τον άνηθο και αλατοπιπερώνετε ξανά.Βήμα 4
Όταν μαγειρευτεί το φαγητό και μείνει με λίγο ζουμί, ετοιμάζετε το αβγολέμονο: Διαλύετε το κορνφλάουρ στο χυμό του λεμονιού. Ύστερα, χτυπάτε με μίξερ χειρός τα ασπράδια σε μαρέγκα. Προσθέτετε πρώτα τους κρόκους και μετά το χυμό από το λεμόνι εξακολουθώντας το χτύπημα. Παίρνετε με μια κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτετε λίγο λίγο στο αβγολέμονο συνεχίζοντας να χτυπάτε. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα το ρίχνετε στην κατσαρόλα και μετά την πιάνετε από τα χερούλια και την κουνάτε να πάει παντού το αβγολέμονο.Βήμα 5
Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι κάνοντας ένα τελευταίο ανακάτεμα. Σερβίρετε το φαγητό περίπου 15 λεπτά αργότερα.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food styling: Αντωνία Κάτη