Το κλασικό λαδερό πιάτο του καλοκαιριού εµπλουτισµένο µε φρέσκα αρώµατα.
Υλικά
- 1 κιλό φασολάκια φρέσκα, καθαρισµένα και πλυμένα ή κατεψυγμένα
- 300γρ. πατατούλες µικρές, καθαρισµένες
- 1 κρεµµύδι µεγάλο, ψιλοκοµµένο
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένο
- 400γρ. ντοµάτες ώριµες, τριµµένες στον τρίφτη
- ½ φλιτζάνι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
- 1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκοµµένο (προαιρετικά)
- 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
- ¼ κουτ. γλυκού κανέλα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το κρεµµύδι και το σκόρδο σε µεγάλη κατσαρόλα µε ¼ φλιτζανιού νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν µέχρι να µαλακώσουν και να πιουν το νερό τους. Προσθέτετε τότε το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε ελάχιστα µέχρι να πάρουν λίγο χρώµα.
Βήμα 2
Ρίχνετε τα φασολάκια στην κατσαρόλα και ανακατεύετε µέχρι να καλυφθούν µε το λάδι. Προσθέτετε πέντε κουταλιές της σούπας νερό και αφήνετε να σιγοβράσουν για 5-6 λεπτά µέχρι να µαραθούν.
Βήμα 3
Προσθέτετε την ντοµάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα. Όταν πάρουν βράση προσθέτετε τις πατατούλες. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε το φαγητό για 15 λεπτά ή µέχρι να µισοµαγειρευτεί. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό.
Βήμα 4
Ρίχνετε το µαϊντανό και το βασιλικό και συνεχίζετε να σιγοβράζετε το φαγητό για 15 λεπτά περίπου επιπλέον µέχρι να µαγειρευτεί και να µείνει µε το λάδι του.
Φωτογραφία: Γιώργος ∆ρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey