ntomates-fournistes-petimezi
clock icon
40'

Φουρνιστές ντομάτες με πετιμέζι, σαν μεζές

Υλικά

  • 6 μέτριες ώριμες ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες (ακαθάριστες)
  • 40ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 40ml πετιμέζι
  • φύλλα από 2-3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι θαλασσινό, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ένα νόστιμο μεζεδάκι που φτιάχνεται με ελάχιστα υλικά. Συνοδεύεται απαραιτήτως με φρέσκο, χωριάτικο ψωμί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος στο οποίο απλώνουμε τις ντομάτες σε μονή στρώση με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.

Σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και βάζουμε τις ολόκληρες σκελίδες ανάμεσα στις ντομάτες. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα από φρέσκο θυμάρι.

Ψήνουμε τις ντομάτες στο φούρνο για 20 λεπτά. Ρυθμίζουμε το φούρνο στο γκριλ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσουν να καψαλίζονται. Σερβίρουμε σε πιατέλα τις ντομάτες με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε στη μέση. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρίμαχο σκεύος στο οποίο απλώνουμε τις ντομάτες σε μονή στρώση με το κομμένο μέρος προς τα πάνω.

Βήμα 2

Σκορπίζουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και βάζουμε τις ολόκληρες σκελίδες ανάμεσα στις ντομάτες. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το πετιμέζι και πασπαλίζουμε με θαλασσινό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φύλλα από φρέσκο θυμάρι.

Βήμα 3

Ψήνουμε τις ντομάτες στο φούρνο για 20 λεπτά. Ρυθμίζουμε το φούρνο στο γκριλ και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5-7 λεπτά ακόμη, μέχρι να αρχίσουν να καψαλίζονται. Σερβίρουμε σε πιατέλα τις ντομάτες με φρέσκο χωριάτικο ψωμί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: STUDIO LM