Μια απ’ τις πρώτες συνταγές που δημιούργησα όταν εργαζόμουν στην εταιρία Μεταξά, ήταν το κοτόπουλο με πατάτες σε σάλτσα μελιού, πορτοκαλιού και ουίσκι. Δεδομένου ότι η πρώτη εκδοχή ήταν στον φούρνο, εδώ θα δείτε μια εξελιγμένη εκδοχή της συνταγής που γίνεται στο μάτι, και αποδείχτηκε εξαιρετικά δημοφιλής στο εστιατόριο που είχα το 2016 στην Τήνο.
Υλικά
- 2 φιλέτα κοτόπουλου (κατά προτίμηση μπούτια)
- 200 ml χυμό από πορτοκάλια
- 2 κουτ. γλυκού μέλι
- 50 ml ουίσκι
- 6 κλωνάρια φρέσκου θυμαριού
- 200 ml ζωμό κοτόπουλου
- 25 γρ. βούτυρο
- ½ κουτ. γλυκού κορνφλάουρ (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι
- 2 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους 1 εκ.
- 50 γρ. βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
Μερίδες: 2
Για τις πατάτες
Διαδικασία
Βήμα 1
Μαρινάρετε το κοτόπουλο: Συνδυάστε τον χυμό πορτοκαλιού, το ουίσκι, το μέλι και λίγο απ’ το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι σε μπολ και ανακατέψτε καλά. Μαρινάρετε το κοτόπουλο για δύο ώρες στο ψυγείο με τη σάλτσα.
Βήμα 2
Ετοιμάστε τις πατάτες: Βράστε τις πατάτες σε κυβάκια για 10′, σουρώστε τες και αφήστε για 10′ να στεγνώσουν.
Παράλληλα με το επόμενο βήμα, αναμίξτε σε μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο με το βούτυρο και τηγανίστε τις για περίπου 10-15′ μέχρι να γίνουν τραγανές απ’ έξω και αλατοπιπερώστε.
Βήμα 3
Ετοιμάστε τη σάλτσα: Όταν έχει μαριναριστεί το κοτόπουλο αφαιρέστε τα φιλέτα κοτόπουλου και ρίξτε τη μαρινάδα μέσα σε ένα τηγάνι. Προσθέστε το βούτυρο και τον ζωμό κοτόπουλου και πήξτε τη σάλτσα μειώνοντάς την σε υψηλή ένταση για 10-15′. Αν είναι απαραίτητο και μόνο, προσθέστε και το κορνφλάουρ διαλυμένο σε 2 κουτ. σούπας νερού μέσα στη σάλτσα και ανακατέψτε καλά με σύρμα.
Βήμα 4
Ψήστε τα φιλέτα κοτόπουλου: Ψήστε τα φιλέτα σε σχαροτήγανο ή σε συμβατικό τηγάνι, για περίπου 7′ σε κάθε πλευρά, σε μεσαία ένταση, χρησιμοποιόντας ελάχιστο ελαιόλαδο, αν χρειάζεται.
Σερβίρισμα: Βάλτε από ένα φιλέτο σε κάθε πιάτο. Συνοδέψτε με τις πατάτες και ρίξτε πάνω και στα δύο σάλτσα. Γαρνίρετε με κλωναράκια θυμαριού.