KRANIOS-RATATOUILLE_anoigma
clock icon
45'

Φέτες κρανιού με ρατατούιγ λαχανικών στο τηγάνι

Υλικά

    Μερίδες: 2

  • 4 φιλέτα κρανιού ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
  • 1 μελιτζάνα, κομμένη σε κυβάκια 1 εκ.
  • 2 κολοκύθια, κομμένα σε κυβάκια 1 εκ.
  • 1 κρεμμύδι, κομμένο σε κομματάκια 1 εκ.
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κομματάκια 1 εκ.
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο, κομμένη σε κομματάκια 1 εκ.
  • 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη (προαιρετικά)
  • 80ml + 40 ml ε.π. ελαιόλαδο, για ρατατούιγ και ψάρια αντίστοιχα
  • αλατι, πιπέρι

Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή και εντυπωσιακά νόστιμη. Στην ουσία πρόκειται για δύο παράλληλες παρασκευές σε δυο τηγάνια. Στο ένα τηγάνι σοτάρονται και μελώνουν για ένα 20λεπτο ανάμεικτα λαχανικά κομμένα σε μικρά κυβάκια, που τα ονοματίζουμε ρατατούιγ, μια και προσομοιάζουν στο αντίστοιχο γαλλικό πιάτο. Στο άλλο τηγάνι ψήνονται σε λίγο λάδι οι φέτες του κρανιού για ένα πεντάλεπτο. Και η σύνθεση των δύο γίνεται στο πιάτο. Πανεύκολο πιάτο και έτοιμο σε μισή ώρα.

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Ψιλοκόβετε σε κύβους περίπου 1 εκ. όλα τα λαχανικά. Αν θέλετε να προσθέσετε σκόρδο είναι καλύτερο να το πολτοποιήσετε για να βγει πιο έντονα το άρωμά του.

Ετοιμάζετε το ρατατούιγ λαχανικών: Σε μεγάλο τηγάνι και σε μεσαία ένταση στο μάτι βάζετε τα 80 ml ελαιόλαδο να κάψουν και στη συνέχεια ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά. Προσθέτετε το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κάθε 3′ περίπου. Για να σοταριστούν όπως πρέπει, δηλαδή να στέκουν λίγο και να είναι νόστιμα καραμελωμένα, θα πάρει συνολικά περί τα 20′ με τα συχνά ανακατώματα.

Σημείωση: Μη ρίξετε νερό στα λαχανικά γιατί θα μαλακώσουν υπερβολικά. Αν για κάποιο ανεξήγητο λόγο θέλετε να προσθέσετε κάποιο υγρό που θα επιταχύνει το ψήσιμό τους, βάλτε ελάχιστο λευκό κρασί ή ούζο μετά τα πρώτα 10′  αλλά δεν χρειάζεται.

Ψήστε το ψάρι: Σε σχαροτήγανο ή τηγάνι βάλτε τα 40ml ελαιόλαδο και σε υψηλή ένταση όταν κάψει το λάδι ακουμπήστε τις φέτες του ψαριού. Στα 2′ γυρίστε απ’ την ανάποδη και στα 4′ ξαναγυρίστε, ελέγξτε και αφήστε τα 1 ακόμη λεπτό μέχρι να δείτε τη σάρκα να αποκολλάται κάπως απ’ το κεντρικό οστό της ραχοκοκαλιάς. Συνολικά 5-6′ είναι αρκετά, ανάλογα βέβαια και με το πόσο χοντρές είναι οι φέτες.

Πάντως το ψάρι θέλει να έχει φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 60° C για να είναι ιδανικό και ζουμερό και η σάρκα να μπορεί να αποκολληθεί απ’ το κόκαλο ακόμη κι αν αυτό δείχνει οριακά ροζ (εκεί είναι και το ιδανικό ψήσιμο).

Σερβίρισμα: Ακουμπάτε από δυο φιλέτα σε κάθε πιάτο και προσθέτετε το ρατατούιγ λαχανικών ανάμεσα τους ή και πάνω τους. Προσθέστε λίγο ανθό από αλάτι στο ψάρι ίσως και τριμμένο πιπέρι και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Η πολύχρωμη κομπανία απ’ τα λαχανικά σε προϊδεάζει για ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ γεύμα, που το χαρακτηρίζει η γευστική φινέτσα.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Ψιλοκόβετε σε κύβους περίπου 1 εκ. όλα τα λαχανικά. Αν θέλετε να προσθέσετε σκόρδο είναι καλύτερο να το πολτοποιήσετε για να βγει πιο έντονα το άρωμά του.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε το ρατατούιγ λαχανικών: Σε μεγάλο τηγάνι και σε μεσαία ένταση στο μάτι βάζετε τα 80 ml ελαιόλαδο να κάψουν και στη συνέχεια ρίχνετε τα κομμένα λαχανικά. Προσθέτετε το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε κάθε 3′ περίπου. Για να σοταριστούν όπως πρέπει, δηλαδή να στέκουν λίγο και να είναι νόστιμα καραμελωμένα, θα πάρει συνολικά περί τα 20′ με τα συχνά ανακατώματα.

Σημείωση: Μη ρίξετε νερό στα λαχανικά γιατί θα μαλακώσουν υπερβολικά. Αν για κάποιο ανεξήγητο λόγο θέλετε να προσθέσετε κάποιο υγρό που θα επιταχύνει το ψήσιμό τους, βάλτε ελάχιστο λευκό κρασί ή ούζο μετά τα πρώτα 10′  αλλά δεν χρειάζεται.

Βήμα 3

Ψήστε το ψάρι: Σε σχαροτήγανο ή τηγάνι βάλτε τα 40ml ελαιόλαδο και σε υψηλή ένταση όταν κάψει το λάδι ακουμπήστε τις φέτες του ψαριού. Στα 2′ γυρίστε απ’ την ανάποδη και στα 4′ ξαναγυρίστε, ελέγξτε και αφήστε τα 1 ακόμη λεπτό μέχρι να δείτε τη σάρκα να αποκολλάται κάπως απ’ το κεντρικό οστό της ραχοκοκαλιάς. Συνολικά 5-6′ είναι αρκετά, ανάλογα βέβαια και με το πόσο χοντρές είναι οι φέτες.

Πάντως το ψάρι θέλει να έχει φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία 60° C για να είναι ιδανικό και ζουμερό και η σάρκα να μπορεί να αποκολληθεί απ’ το κόκαλο ακόμη κι αν αυτό δείχνει οριακά ροζ (εκεί είναι και το ιδανικό ψήσιμο).

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Ακουμπάτε από δυο φιλέτα σε κάθε πιάτο και προσθέτετε το ρατατούιγ λαχανικών ανάμεσα τους ή και πάνω τους. Προσθέστε λίγο ανθό από αλάτι στο ψάρι ίσως και τριμμένο πιπέρι και δεν χρειάζεται τίποτε άλλο. Η πολύχρωμη κομπανία απ’ τα λαχανικά σε προϊδεάζει για ένα πολύ νόστιμο και ελαφρύ γεύμα, που το χαρακτηρίζει η γευστική φινέτσα.