Οι φαβοκεφτέδες είναι μια ωραία πρόταση για ουζομεζέ αλλά και αν σάς περισσέψει φάβα από την προηγούμενη μέρα.
Υλικά
- 300γρ φάβα βρασμένη (κρύα), όχι πολτοποιημένη
- 1 κρεμμυδάκι μέτριο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
- 4 κουτ. σούπας μάραθο ψιλοκομμένο (ή άνηθο)
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας ούζο
- 1 αβγό χτυπημένο
- 1/3 φλιτζανιού αλεύρι
- αλεύρι για το πασπάλισμα
- λάδι για το τηγάνισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε όλα τα υλικά σε μπολ και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα σφιχτό μίγμα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο αλεύρι ακόμα. Σκεπάζετε το μίγμα και αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον να κρυώσει (μπορείτε να το ετοιμάσετε και αποβραδίς).Βήμα 2
Παίρνετε μία μεγάλη κουταλιά από το μίγμα, πλάθετε κεφτέδες διαμέτρου 4 εκ. περίπου και τα πιέζετε λίγο να απλώσουν. Τα πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι.Βήμα 3
Ζεσταίνετε αρκετό λάδι (περίπου 2εκ.) σε βαθύ τηγάνι και τηγανίζετε τους κεφτέδες και από τις δύο πλευρές γυρίζοντάς τους προσεκτικά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.Βήμα 4
Βγάζετε τους φαβοκεφτέδες με τρυπητή κουτάλα σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περιττό λάδι. Τους σερβίρετε ζεστούς.Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή