clock icon
1:5'

Φάβα με χταποδάκια πικάντικα και καραμελωμένα κρεμμύδια

Υλικά

  • 1 κονσέρβα Χταποδάκια Πικάντικα SAFCOL, στραγγισμένα
  • Για τη φάβα

  • 300γρ. φάβα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο στη μέση
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τα κρεμμύδια

  • 2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Η φάβα αγαπάει τα θαλασσινά, όπως αυτά τα πολύ νόστιμα χταποδάκια SAFCOL με ελαφρώς πικάντικη γεύση που δένει αρμονικά με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό ρίχνετε τη φάβα, το κρεμμύδι, το καρότο, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για περίπου 45-50 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα να μην κολλήσει η φάβα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Όταν η φάβα σχεδόν λιώσει και είναι πηχτή, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και την πολτοποιείτε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον αλάτι και πιπέρι.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ανακατεύουντας με σπάτουλα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μελώνουν.
Προσθέτετε το ξίδι και σοτάρετε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν καλά τα κρεμμύδια. Προσθέτετε λίγο αλάτι και φρέσκο πιπέρι.
Ανακατεύετε μέσα τα χταποδάκια και σιγοβράζετε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να αναμιχθούν οι γεύσεις των υλικών.
Μεταφέρετε τη ζεστή φάβα σε πιατέλα, περιχύνετε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και γαρνίρετε με τα κρεμμύδια και τα χταποδάκια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρόλα με άφθονο νερό ρίχνετε τη φάβα, το κρεμμύδι, το καρότο, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε για περίπου 45-50 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα να μην κολλήσει η φάβα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Βήμα 2

Όταν η φάβα σχεδόν λιώσει και είναι πηχτή, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και την πολτοποιείτε μέσα στην κατσαρόλα με ραβδομπλέντερ ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα κρεμμύδια: Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο. Ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε ανακατεύουντας με σπάτουλα για περίπου 15 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μελώνουν.

Βήμα 4

Προσθέτετε το ξίδι και σοτάρετε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν καλά τα κρεμμύδια. Προσθέτετε λίγο αλάτι και φρέσκο πιπέρι.

Βήμα 5

Ανακατεύετε μέσα τα χταποδάκια και σιγοβράζετε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να αναμιχθούν οι γεύσεις των υλικών.

Βήμα 6

Μεταφέρετε τη ζεστή φάβα σε πιατέλα, περιχύνετε με 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και γαρνίρετε με τα κρεμμύδια και τα χταποδάκια.