Κλασικό καλοκαιρινό φαγητό της ανατολικής Μεσόγειου με πλούσια υλικά και αρώματα.
Υλικά
- 800γρ. φασολάκια φρέσκα (τσαουλιά ή μπαρμπούνια), καθαρισμένα από κλωστές
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 400γρ. ντομάτα αποφλοιωμένη, ψιλοκομμένη
- 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 φλιτζάνι περίπου νερό ή ζωμό κρέατος
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένη, για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε τον κιμά σε μεγάλη κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά και τον ψήνετε σπάζοντάς τον με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ξεχωρίσει καλά. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζετε να ψήνετε μέχρι να μαραθούν κι αυτά και να πιουν το νερό τους. Προσθέτετε τότε το λάδι και σοτάρετε για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει λίγο χρώμα ο κιμάς.Βήμα 2
Ρίχνετε το μαϊντανό, το μπαχάρι, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε την ντομάτα και το διαλυμένο ντοματοπελτέ και αφήνετε τον κιμά να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει η σάλτσα του.Βήμα 3
Στο μεταξύ ζεματάτε τα φασολάκια σε βραστό νερό μέχρι να μαραθούν και τα στραγγίζετε αμέσως. Τα προσθέτετε στον κιμά, ανακατεύετε καλά και μισοσκεπάζετε την κατσαρόλα. Αφήνετε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 40-50 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασολάκια. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτετε λίγο ζωμό ή νερό. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα πασπαλίζοντας με τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα. Συνοδεύετε με πιλάφι ή τηγανητές πατάτες.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή