Το απλό αυτό πιάτο, η φασολάδα, με μικρές δημιουργικές πινελιές, μεταμορφώνεται σε πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς που στέκεται άνετα ακόμα και σε επίσημα τραπεζώματα.
Υλικά
- ½ κιλό φασόλια ξερά
- 2 φλιτζάνια σύγκλινο, σε λωρίδες ή κύβους
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζάνια κάστανα ψημένα, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- αλάτι, πιπέρι
Tips
- Μαζί με το σύγκλινο μπορείτε να σοτάρετε καρότο κομμένο σε ροδέλες και μια κόκκινη καυτερή πιπερίτσα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Αποβραδίς βάζετε τα φασόλια να φουσκώσουν σε νερό. Την επομένη τα βάζετε να πάρουν μια βράση και τα σουρώνετε.Βήμα 2
Τα ξαναβάζετε στη φωτιά με καθαρό νερό και τα βράζετε μαζί με τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα κάστανα, αλάτι και πιπέρι και το μισό από το ελαιόλαδο μέχρι να μαγειρευτούν. Όταν βράσουν θα πρέπει να έχουν μείνει με ελάχιστα υγρά.Βήμα 3
Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ ενώ προσθέτετε σιγά σιγά το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού.Βήμα 4
Σε αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζετε το σύγκλινο και το προσθέτετε στη φασολάδα. Τη μοιράζετε σε μπολάκια και πασπαλίζετε με ψιλοκομμένο σέλινο.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή