Φτιάχνουμε την κλασική φασολάδα, λεμονάτη. Την αναβαθμίζουμε ακόμη περισσότερο με πιπεριές, πράσο και μουστάρδα.
Υλικά
- Μερίδες: 3-4
- 400 γρ. λευκά φασόλια μέτρια
- 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 120 γρ. κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο στο μούλτι
- 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένες σε κυβάκια
- 1 πιπεριά πράσινη, κομμένη σε κυβάκια
- 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε ροδέλες
- 2 πράσα ψιλοκομμένα, μόνο το λευκό μέρος
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- χυμό από 1 λεμόνι
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο νερό αποβραδίς. Την επομένη πετάμε το νερό που μουλιάσαμε τα φασόλια, μαζί με όσα επιπλέουν. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να τα καλύπτει. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση βράζουμε για 5΄. Σουρώνουμε ξανά.
Βήμα 2
Στην ίδια στεγνή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας συχνά με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε τα φασόλια και τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 2-3 δάχτυλα. Μόλις ξεκινήσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράζουν με κλειστό καπάκι για περίπου 40΄ ή μέχρι να μαλακώσουν, ελέγχοντας πάντα την ποσότητα του υγρού στο σκεύος.
Βήμα 3
Όταν είναι έτοιμα, διαλύουμε τη μουστάρδα στον χυμό του λεμονιού και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε για 2΄ ακόμη με ανοιχτό καπάκι μέχρι να χυλώσει το φαγητό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.
Φωτογραφία: Studiom.gr – Styling: Κ. Λυκουρέση – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης