Στη κλασική ελληνική συνταγή για φακές σούπα προστίθεται λίγο σέλερι που δίνει βαθιά νοστιμιά στο αρχικό σοτάρισμα με κρεμμύδι και καρότο, ενώ το απλό ξίδι αντικαθίσταται από πληθωρικό μπαλσάμικο για πιο γλυκιά και εκλεπτυσμένη γεύση.
Υλικά
- 500 γρ. φακές
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε ροδέλες
- 1-2 κλωνάρια σέλερι, χωρίς τα φύλλα, ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 4 φύλλα δάφνης
- 180 ml ε.π. ελαιόλαδο + έξτρα για το σερβίρισμα
- 50 ml ξίδι μπαλσάμικο + έξτρα για το σερβίρισμα
- 2-2 ½ λίτρα ζεστό νερό
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Βήμα 1
Προετοιμάζετε τα υλικά: Ψιλοκόβετε κρεμμύδι και σέλερι, κόβετε σε ροδέλες το καρότο, καθαρίζετε τα σκόρδα.
Βήμα 2
Σοτάρισμα: Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να κάψει σε μεσαία προς χαμηλή ένταση και προσθέτετε το κρεμμύδι, το σέλερι και το καρότο. Ανακατεύετε και τα σοτάρετε σιγά-σιγά για ένα δεκάλεπτο περίπου ώστε να βγάλουν τη νοστιμιά τους.
Βήμα 3
Βράσιμο: Προσθέτετε τις φακές, τη δάφνη και το σκόρδο. Σοτάρετε μαζί με τα λαχανικά για άλλα 3′. Προσθέτετε 1 ½ λίτρο βρασμένο νερό, αλατοπίπερο, τα 50 ml μπαλσάμικο ξίδι και ανακατεύετε. Μόλις πάρουν βράση, σε χαμηλή πάντα ένταση, βάζετε καπάκι στη κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν για 45′ ή όσο χρειάζονται για να χυλώσουν ελαφρά.
Στη διάρκεια του βρασίματος ελέγχετε αν και πόσο ακόμη νερό χρειάζονται για να φτάσουν στο σημείο να χυλώσουν, να βγάλουν δηλαδή όλη τη νοστιμιά τους στο νερό, δίνοντας στη πορεία καφέ χρώμα στη σούπα που γίνεται παχύρευστη. Συμπληρώνετε ανάλογα μία ή δύο φορές από λίγο νερό για να μην μείνει στο τέλος αραιή η σούπα.