souvlakia fasolion
clock icon
1:15'

Έγχρωμοι ελέφαντες φασόλια «σουβλάκια»

Υλικά

  • 350γρ. έγχρωμοι ελέφαντες φασόλια Πρεσπών ή Καστοριάς
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρεδάκια 2εκ.
  • 1 πιπεριά πράσινη, σε καρεδάκια 2εκ.
  • 1 πιπεριά κίτρινη, σε καρεδάκια 2εκ.
  • 180γρ. σύγκλινο, σε πολύ λεπτές φέτες και σε καρεδάκια 2εκ.
  • 1 αβγό χτυπημένο με 1 κουτ. σούπας νερό
  • 1-1½ φλιτζάνι (περίπου) φρυγανιά τριμμένη
  • λίγη πάπρικα γλυκιά ή καυτερή
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • λεπτά καλαμάκια (ή μακριές οδοντογλυφίδες) για σουβλάκια
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμμένη κεφαλογραβιέρα στη φρυγανιά για μια ξεχωριστή γεύση.

Ευφάνταστο ορεκτικό που κάνει τα όσπρια… σουβλάκι.

Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μείνουν ολόκληρα, χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα.
Περνάτε στο κάθε καλαμάκι 5-6 φασόλια εναλλάξ με τις χρωματιστές πιπεριές και το σύγκλινο. Κατόπιν, βουτάτε τα καλαμάκια στο χτυπημένο αβγό και μετά τα τυλίγετε στην τριμμένη φρυγανιά.
Τα τηγανίζετε λίγα λίγα σε μπόλικο λάδι γυρίζοντάς τα προσεκτικά για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Σερβίρονται ζεστά, γαρνιρισμένα με φέτες λεμονιού.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μείνουν ολόκληρα, χωρίς να λιώσουν. Τα στραγγίζετε καλά και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και λίγη πάπρικα.

Βήμα 2

Περνάτε στο κάθε καλαμάκι 5-6 φασόλια εναλλάξ με τις χρωματιστές πιπεριές και το σύγκλινο. Κατόπιν, βουτάτε τα καλαμάκια στο χτυπημένο αβγό και μετά τα τυλίγετε στην τριμμένη φρυγανιά.

Βήμα 3

Τα τηγανίζετε λίγα λίγα σε μπόλικο λάδι γυρίζοντάς τα προσεκτικά για να ψηθούν από όλες τις πλευρές. Σερβίρονται ζεστά, γαρνιρισμένα με φέτες λεμονιού.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή