Mousakas Arla anoigma
clock icon
1:50'

Εύκολος μουσακάς με μπεσαμέλ από τυρί κρέμα

Υλικά

  • Για τις μελιτζάνες
  • 1½ κιλό µελιτζάνες φλάσκες, κοµµένες κατά µήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 500 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισµα
  • αλάτι
  • Για τον κιμά
  • 1 κιλό κιµά µοσχαρίσιο
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. Βούτυρο Lurpak
  • 1 µεγάλο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • 120 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 400 γρ. χυµό ντοµάτας
  • 1/2 µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
  • αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο
  • Για την μπεσαμέλ
  • 800 γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
  • 4 μεσαία αυγά
  • 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • λίγα κομματάκια Βούτυρο Lurpak, για το τελείωμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ο κλασικός και αγαπημένος μας παραδοσιακός μουσακάς γίνεται ανάλαφρος και βελούδινος με Βούτυρο Lurpak και Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα.

Μελιτζάνες: Πασπαλίζουµε µε αρκετό αλάτι τις φέτες µελιτζάνας και τις αφήνουµε να στραγγίξουν για 1½ ώρα σε ένα σουρωτήρι, για να ξεπικρίσουν.

Τις ξεπλένουµε µε άφθονο νερό και τις σκουπίζουµε µε χαρτί κουζίνας. Βάζουµε το σπορέλαιο σε ένα µεγάλο τηγάνι και τις τηγανίζουµε γυρίζοντάς τες µία φορά. Τις στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί.

Κιμάς: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το Βούτυρο Lurpak και σοτάρουµε το κρεµµύδι ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα µέχρι να µαραθεί.

Προσθέτουµε τον κιµά, συνεχίζοντας το σοτάρισµα µέχρι να αλλάξει χρώµα. Σβήνουµε µε το κρασί και µετά από 1΄ προσθέτουµε τη δάφνη, την κανέλα, τη ρίγανη, τον χυµό ντοµάτας, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουµε καλά, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20΄ ανακατεύοντας µερικές φορές για να µη σβολιάσει. Αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε τον µαϊντανό. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.

Μπεσαμέλ: Ρίχνουμε σε ένα μπολ το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα, τα αυγά, την  παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε με σύρμα χειρός.

Σε ένα µέτριο ταψί στρώνουµε τις µισές µελιτζάνες. Αδειάζουµε τον κιµά και τον στρώνουµε µε ένα κουτάλι. Σκεπάζουµε µε τις υπόλοιπες µελιτζάνες και, τέλος, περιχύνουµε µε την µπεσαµέλ.

Ισιώνουµε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με μερικά κομματάκια Βούτυρο Lurpak και ψήνουµε τον µουσακά για περίπου 1 ώρα ή στους 240oC στο γκριλ, µέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Διαδικασία

Βήμα 1

Μελιτζάνες: Πασπαλίζουµε µε αρκετό αλάτι τις φέτες µελιτζάνας και τις αφήνουµε να στραγγίξουν για 1½ ώρα σε ένα σουρωτήρι, για να ξεπικρίσουν.

Βήμα 2

Τις ξεπλένουµε µε άφθονο νερό και τις σκουπίζουµε µε χαρτί κουζίνας. Βάζουµε το σπορέλαιο σε ένα µεγάλο τηγάνι και τις τηγανίζουµε γυρίζοντάς τες µία φορά. Τις στραγγίζουµε σε απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 3

Κιμάς: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και το Βούτυρο Lurpak και σοτάρουµε το κρεµµύδι ανακατεύοντας µε µια σπάτουλα µέχρι να µαραθεί.

Βήμα 4

Προσθέτουµε τον κιµά, συνεχίζοντας το σοτάρισµα µέχρι να αλλάξει χρώµα. Σβήνουµε µε το κρασί και µετά από 1΄ προσθέτουµε τη δάφνη, την κανέλα, τη ρίγανη, τον χυµό ντοµάτας, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 5

Ανακατεύουµε καλά, χαµηλώνουµε τη φωτιά και σιγοβράζουµε για 20΄ ανακατεύοντας µερικές φορές για να µη σβολιάσει. Αποσύρουµε από τη φωτιά και προσθέτουµε τον µαϊντανό. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.

Βήμα 6

Μπεσαμέλ: Ρίχνουμε σε ένα μπολ το Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα, τα αυγά, την  παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε με σύρμα χειρός.

Βήμα 7

Σε ένα µέτριο ταψί στρώνουµε τις µισές µελιτζάνες. Αδειάζουµε τον κιµά και τον στρώνουµε µε ένα κουτάλι. Σκεπάζουµε µε τις υπόλοιπες µελιτζάνες και, τέλος, περιχύνουµε µε την µπεσαµέλ.

Βήμα 8

Ισιώνουµε την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με μερικά κομματάκια Βούτυρο Lurpak και ψήνουµε τον µουσακά για περίπου 1 ώρα ή στους 240oC στο γκριλ, µέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.