Δύο ωραιότατες προτάσεις για το ουζάκι ή τσιπουράκι σας. Αχνιστά μύδια μεθυσμένα με ούζο και φρυγανισμένο ψωμάκι με κοπανιστή και λούτζα ή παστουρμά.
Υλικά
- 1 κιλό μύδια (με το κέλυφος)
- 2 πιπερίτσες καυτερές ή λίγο μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φετούλες
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ούζο
- ½ ματσάκι άνηθο ή μάραθο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- 8 φέτες από μπαγκέτα, λεπτοκομμένες
- 4 κουτ. σούπας κοπανιστή Μυκόνου ή Τήνου
- 8 φέτες λούτζα ή παστουρμά
- 8 κουτ. σούπας γιαούρτι
- λίγο ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε καλά τα μύδια κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρείτε τα μουστάκια τους τραβώντας τα με δύναμη.Βήμα 2
Τα βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, το ούζο και τα υπόλοιπα υλικά. Βράζετε σε δυνατή φωτιά για 7 λεπτά να ανοίξουν. Λίγο πριν από το τέλος προσθέτετε και τον άνηθο ή το μάραθο. Σερβίρετε αμέσως και γαρνίρετε με επιπλέον άνηθο.Βήμα 3
Αλείφετε με πινέλο τις φέτες μπαγκέτας με το ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8-10 λεπτά.Βήμα 4
Αναμιγνύετε την κοπανιστή με το γιαούρτι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Αλείφετε κάθε ψημένη φέτα μπαγκέτας με την κοπανιστή, προσθέτοντας και από μία φέτα λούτζα ή παστουρμά και σερβίρετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey