Η καλοκαιρινή εκδοχή της οσπριάδας με γλυκές νότες κερασιού και ανθόμελου που μπορεί να σταθεί ως κύριο πιάτο αλλά και να συνοδεύσει το γεύμα μας ως θρεπτική σαλάτα.
Υλικά
- 200 γρ. ρεβίθια
- 100 γρ. αρακά
- 200 γρ. φασόλια μαυρομάτικα ή /και ασπρομύτικα
- 200 γρ. φακές
- 200 γρ. κεράσια
- 100 γρ. καλαμπόκι
- 1 κρεμμύδι μικρό, ξερό
- 1 κρεμμύδι, φρέσκο
- 1 πιπεριά κόκκινη, κέρατο
- μηλόξιδο
- μέλι ανθέων
- 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι
Μερίδες: 6
Διαδικασία
Βήμα 1
Από το βράδυ αφήνουμε να μουλιάσουν τα ρεβίθια και τα φασόλια.
Βήμα 2
Την επόμενη μέρα βράζουμε όλα τα όσπρια σε ξεχωριστά κατσαρολάκια, μόνο με λίγο αλάτι. Φροντίζουμε να μείνουν ελαφρώς τραγανά, να «κρατάνε» λίγο και να μη χυλώσουν. Όταν είναι έτοιμα τα σουρώνουμε και αφήνουμε να στραγγίξουν και να κρυώσουν καλά.
Βήμα 3
Βράζουμε το καλαμπόκι ελαφρώς και το ξεσποριάζουμε. Ψιλοκόβουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι και την κόκκινη πιπεριά. Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα κεράσια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Σε ένα ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε όλα τα όσπρια και τα λαχανικά μαζί.
Βήμα 4
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε αν χρειαστεί, μέχρι να δούμε ότι γυαλίζουν τα όσπρια. Λιώνουμε το μέλι μέσα στο μηλόξιδο και αρτύζουμε. Προσθέτουμε μηλόξιδο αν το θέλουμε περισσότερη οξύτητα. Αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 5
Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αποθηκεύουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα ώστε να ενωθούν οι γεύσεις.