Τα κουκιά κάνουν εξαιρετικά μαγειρευτά, γίνονται όμως και ένας πρώτης τάξεως μεζεδάκι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παρακάτω συνταγή που θα απολαύσετε ιδανικά με τσιπουράκι και καλή παρέα φυσικά.
Υλικά
- 1 κιλό κουκιά φρέσκα, τρυφερά
- αλεύρι
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- αλάτι
- 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
- 4-5 παξιμάδια επτάζυμα
- 5-6 σκελίδες σκόρδο (ή περισσότερο)
- 4-5 κουτ. σούπας ξίδι
- ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη σκορδαλιά
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζετε τα κουκιά από τις πλαϊνές ίνες και τα βράζετε σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Βήμα 2
Για τη σκορδαλιά: μουλιάζετε τα παξιμάδια και τα στύβετε καλά. Τα πολτοποιείτε στο μπλέντερ μαζί με τα σκόρδα (έχετε αφαιρέσει προηγουμένως την πράσινη φύτρα τους), τα αμύγδαλα και ανάλογο αλάτι. Ρίχνετε το λάδι και το ξίδι εναλλάξ μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές, γευστικό μίγμα.
Βήμα 3
Τέλος, αλευρώνετε τα κουκιά και τα τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ξανθύνουν. Τα αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με τη σκορδαλιά. .
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey