Αξιοποιούμε τα φρέσκα δαμάσκηνα για να φτιάξουμε ένα λαχταριστό επιδόρπιο, που γαρνίρεται ιδανικά με παγωτό καραμέλα.
Υλικά
- 500γρ. δαμάσκηνα
- 30γρ. φιστίκια Αιγίνης, ανάλατα, ψιλοκομμένα
- 40γρ. βούτυρο φρέσκο
- 80γρ. αλεύρι
- 40γρ. ζάχαρη καστανή
- 1 καψουλάκι βανιλίνης
- παγωτό καραμέλα
- λεπτές φέτες δαμάσκηνου
- φιστίκια Αιγίνης χοντροκομμένα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένετε τα δαμάσκηνα και τα καθαρίζετε από τα κουκούτσια. Τα κόβετε σε μικρά κομμάτια και τα μοιράζετε σε 4 πυρίμαχα μπολάκια.Βήμα 2
Βάζετε σε μπολ τα φιστίκια, το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύετε με τα δάχτυλα ώστε η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα. Τη μοιράζετε πάνω από τα δαμάσκηνα και την πιέζετε αρκετά, γιατί κατά το ψήσιμο τα φρούτα θα συρρικνωθούν.Βήμα 3
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και μεταφέρετε τα μπολάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά (η ζύμη δεν πρέπει να ροδίσει πολύ γρήγορα).Βήμα 4
Όταν κρυώσουν, βάζετε πάνω από τα γλυκάκια μία μπάλα παγωτό καραμέλα και γαρνίρετε με λεπτές φέτες δαμάσκηνου. Πασπαλίζετε με χοντροκομμένα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρετε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey