cup cakes lemoniou
clock icon
55'

Cupcakes λεμονιού με παπαρουνόσπορο

Υλικά

  • 2 μεγάλα αβγά
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
  • 100ml αραβοσιτέλαιο
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορο
  • Για το γλάσο

  • 180γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 100γρ. βούτυρο αγελαδινό σκληρό
  • 200γρ. τυρί κρέμα
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
  • λίγο ξύσμα λεμονιού ή χρωματιστή ζάχαρη για το γαρνίρισμα

Πρωί ή απόγευμα, με το γάλα, τον καφέ ή το τσάι, για το brunch ή το παιδικό πάρτι, αυτά τα λαχταριστά cupcakes με γεύση λεμόνι και παπαρουνόσπορο, είναι απλά τέλεια!

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο και, αφού ενσωματωθεί, ρίχνετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Ανακατεύετε μέσα το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Ξεχωριστά σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας με σύρμα. Τέλος, προσθέτετε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύοντας με σπάτουλα.
Τοποθετείτε δώδεκα χάρτινες θήκες για muffins μέσα σε ένα ειδικό ταψάκι με δώδεκα υποδοχές και μοιράζετε μέσα τους το μίγμα. Ψήνετε τα cupcakes στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε εκτός φωτιάς το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Αφρατεύετε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ χτυπώντας με σύρμα ή μίξερ χειρός. Προσθέτετε το μίγμα της σοκολάτας, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν χρησιμοποιήσετε και, αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σας, αφήνετε το γλάσο στο ψυγείο.
Αφού ξεφουρνίσετε τα cupcakes αφήνετε να κρυώσουν και τέλος τα διακοσμείτε μοιράζοντας πάνω τους το γλάσο και πασπαλίζοντας με χρωματιστή ζάχαρη ή ξύσμα λεμονιού. Το γλάσο το απλώνετε είτε χρησιμοποιώντας σακούλα ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας όμορφες ροζέτες, είτε πιο ελεύθερα, χρησιμοποιώντας ένα μαχαιράκι βουτύρου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε με σύρμα τα αβγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το αραβοσιτέλαιο και, αφού ενσωματωθεί, ρίχνετε το γιαούρτι και συνεχίζετε το χτύπημα για λίγο ακόμα. Ανακατεύετε μέσα το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.

Βήμα 2

Ξεχωριστά σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα των αβγών ανακατεύοντας με σύρμα. Τέλος, προσθέτετε τον παπαρουνόσπορο ανακατεύοντας με σπάτουλα.

Βήμα 3

Τοποθετείτε δώδεκα χάρτινες θήκες για muffins μέσα σε ένα ειδικό ταψάκι με δώδεκα υποδοχές και μοιράζετε μέσα τους το μίγμα. Ψήνετε τα cupcakes στο φούρνο για 25 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν.

Βήμα 4

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το γλάσο: Λιώνετε τη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί και ανακατεύετε εκτός φωτιάς το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Αφρατεύετε το τυρί κρέμα σε ένα μπολ χτυπώντας με σύρμα ή μίξερ χειρός. Προσθέτετε το μίγμα της σοκολάτας, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το χρώμα ζαχαροπλαστικής αν χρησιμοποιήσετε και, αφού ομογενοποιηθούν τα υλικά σας, αφήνετε το γλάσο στο ψυγείο.

Βήμα 5

Αφού ξεφουρνίσετε τα cupcakes αφήνετε να κρυώσουν και τέλος τα διακοσμείτε μοιράζοντας πάνω τους το γλάσο και πασπαλίζοντας με χρωματιστή ζάχαρη ή ξύσμα λεμονιού. Το γλάσο το απλώνετε είτε χρησιμοποιώντας σακούλα ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας όμορφες ροζέτες, είτε πιο ελεύθερα, χρησιμοποιώντας ένα μαχαιράκι βουτύρου.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb