Η αυθεντική βερσιόν του Cig kofte (Τσιγκ κόφτε) γίνεται με μοσχαρίσιο κιμά, δίνοντάς του τον τίτλο του τούρκικου «steak tartare». Ωστόσο τα τελευταία χρόνια κοινή πρακτική είναι να γίνεται με καρύδια ή και ψωμί αντί για κρέας.
Υλικά
- 3 μεγάλες ντομάτες τριμμένες, χωρίς τη φλούδα
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι ψιλό
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1 φλιτζάνι καρύδια
- 1/2 φλιτζάνι ε.π. ελαιόλαδο
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κοφτό κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 πρέζες μπούκοβο καυτερό
- μαύρο πιπέρι, κατά βούληση
Tips
- Το μυστικό εδώ είναι το καλό ζύμωμα – οι παραδοσιακές συνταγές με κρέας αναφέρουν ότι πρέπει να ζυμωθεί για 1 ώρα, «ψήνοντας» ουσιαστικά τον κιμά. Εάν έχετε μίξερ με γάντζο, ζυμώστε τον σε χαμηλή ταχύτητα για 20-25 λεπτά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Ξεπλένουμε το πλιγούρι σε τρεχούμενο νερό για 2΄-3΄, στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μπολ μαζί με την τριμμένη ντομάτα και το αλάτι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 30΄-40΄.
Βήμα 2
Στο μούλτι χτυπάμε σε δύο δόσεις το καρύδι, το ψωμί και το σκόρδο μέχρι να γίνουν μια πάστα. Τρίβουμε το κρεμμύδι και στύβουμε με τα χέρια για να φύγουν τα περισσότερα υγρά.
Βήμα 3
Προσθέτουμε στο μπολ με το πλιγούρι, το καρύδι με το ψωμί και το σκόρδο, το κρεμμύδι και τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε για 3΄-4΄ μέχρι να αρχίσει το μείγμα να μαλακώνει. Περνάμε σε δόσεις το μείγμα από το μούλτι μέχρι να γίνει μια πάστα. Ζυμώνουμε για 1΄-2΄, τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες.
Βήμα 4
Την επομένη κάνουμε ένα τελευταίο ζύμωμα για 1΄-2΄ και τους πλάθουμε με ελαφρώς λαδωμένα χέρια στρογγυλούς, ή παραδοσιακά, σφίγγοντας το μείγμα ανάμεσα στη γροθιά μας. Σερβίρουμε σε πιατέλα πάνω σε φύλλα μαρουλιού μαζί με φέτες λεμονιού
Styling: Elena Jeffrey- Food styling: Μ. Γεωργιάδης- Φωτογραφία: Studio M