Ζεστή και ωραία χυλωμένη, η φασολάδα είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό

Χυλωμένη φασολάδα με σελινόριζα και θυμάρι
Υλικά
- 250 γρ. φασόλια λευκά
- 2 δαφνόφυλλα
- 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, σε φέτες
- 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
- 1 πράσο, σε ροδέλες
- 1 στικ σέλερι, σε κομμάτια
- 300 γρ. σελινόριζα, σε κύβους
- 150 γρ. ντοματάκια κονκασέ
- 200 γρ. χυμό ντομάτας
- ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- ½ κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο ή 2 κλωναράκια φρέσκο
- 2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Μερίδες: 4-5
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε 1,5 λίτρο νερό με τη δάφνη για περίπου 30΄-35΄μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν. Σουρώνουμε.
Βήμα 2
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το πράσο, το σέλερι και τη σελινόριζα, τα οποία σοτάρουμε για 3΄ και προσθέτουμε τα φασόλια, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5΄ ακόμη.
Βήμα 3
Προσθέτουμε την υπόλοιπη πάπρικα, το θυμάρι, τα ντοματάκια και τη σάλτσα ντομάτας, πιπέρι, αλάτι και ζεστό νερό ώστε να καλύψει σχεδόν τα φασόλια και μαγειρεύουμε για περίπου 40΄σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σχεδόν 15΄ προτού αποσύρουμε προσθέτουμε το σέλινο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά ώστε να χυλώσει η φασολάδα.
Βήμα 4
Σερβίρουμε τη φασολάδα καυτή με μπούκοβο.
Βήμα 5
Φωτογραφίες, Food styling: Εύα Μονοχάρη