fasolada-anoigma
clock icon
1:40'

Χυλωμένη φασολάδα με σελινόριζα και θυμάρι

Υλικά

    Μερίδες: 4-5

  • 250 γρ. φασόλια λευκά
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 60 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, σε φέτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
  • 1 πράσο, σε ροδέλες
  • 1 στικ σέλερι, σε κομμάτια
  • 300 γρ. σελινόριζα, σε κύβους
  • 150 γρ. ντοματάκια κονκασέ
  • 200 γρ. χυμό ντομάτας
  • ½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο ή 2 κλωναράκια φρέσκο
  • 2 κλωναράκια σέλινο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Ζεστή και ωραία χυλωμένη, η φασολάδα είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό

Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε 1,5 λίτρο νερό με τη δάφνη για περίπου 30΄-35΄μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν. Σουρώνουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το πράσο, το σέλερι και τη σελινόριζα, τα οποία σοτάρουμε για 3΄ και προσθέτουμε τα φασόλια, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5΄ ακόμη.

Προσθέτουμε την υπόλοιπη πάπρικα, το θυμάρι, τα ντοματάκια και τη σάλτσα ντομάτας, πιπέρι, αλάτι και ζεστό νερό ώστε να καλύψει σχεδόν τα φασόλια και μαγειρεύουμε για περίπου 40΄σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σχεδόν 15΄ προτού αποσύρουμε προσθέτουμε το σέλινο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά ώστε να χυλώσει η φασολάδα.

Σερβίρουμε τη φασολάδα καυτή με μπούκοβο.

Φωτογραφίες, Food styling: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Μουλιάζουμε τα φασόλια αποβραδίς. Την επομένη τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε σε 1,5 λίτρο νερό με τη δάφνη για περίπου 30΄-35΄μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν. Σουρώνουμε.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, το πράσο, το σέλερι και τη σελινόριζα, τα οποία σοτάρουμε για 3΄ και προσθέτουμε τα φασόλια, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 5΄ ακόμη.

Βήμα 3

Προσθέτουμε την υπόλοιπη πάπρικα, το θυμάρι, τα ντοματάκια και τη σάλτσα ντομάτας, πιπέρι, αλάτι και ζεστό νερό ώστε να καλύψει σχεδόν τα φασόλια και μαγειρεύουμε για περίπου 40΄σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σχεδόν 15΄ προτού αποσύρουμε προσθέτουμε το σέλινο και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το μαγείρεμα σε δυνατή φωτιά ώστε να χυλώσει η φασολάδα.

Βήμα 4

Σερβίρουμε τη φασολάδα καυτή με μπούκοβο.

Βήμα 5

Φωτογραφίες, Food styling: Εύα Μονοχάρη