Ένα πιάτο με γαλλική φινέτσα, που θα δώσει θάλασσινό άρωμα στο τραπέζι σας.
Υλικά
- 16 χτένια Saint Jacque, καθαρισμένα (κατεψυγμένα, σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- χυμό από 1 πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι ουίσκι
- ανθό αλατιού
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 3 πράσα (μόνο το λευκό μέρος)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- χυμό από 1½ πορτοκάλι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα χτένια
Για τα πράσα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τα πράσα: Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα πράσα. Τα κόβετε αρχικά κάθετα στη μέση και κατόπιν, με τη βοήθεια του μαντολίνου, σε λεπτά μπαστουνάκια. Αν δεν έχετε μαντολίνο, μπορείτε να τα κόψετε με το μαχαίρι.Βήμα 2
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το βούτυρο να ζεσταθεί. Ρίχνετε τα πράσα και σοτάρετε για 2 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι να μαραθούν αλλά να μη μαλακώσουν εντελώς. Σβήνετε με το χυμό πορτοκαλιού και αλατοπιπερώνετε. Μεταφέρετε τα πράσα σε ένα πιάτο χωρίς τα υγρά του τηγανιού και τα διατηρείτε ζεστά.Βήμα 3
Για τα χτένια: Σκουπίζετε καλά το τηγάνι που χρησιμοποιήσατε για τα πράσα και βάζετε το βούτυρο να λιώσει. Βάζετε τα χτένια σε μονή στρώση στο τηγάνι και τηγανίζετε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Σβήνετε με το χυμό πορτοκαλιού και αφήνετε να βράσουν για 2-3 λεπτά μέχρι να μειωθεί ο χυμός και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτετε το ουίσκι και με αναπτήρα φλαμπάρετε τα χτένια. Μόλις σβήσουν οι φλόγες αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.Βήμα 4
Μοιράζετε στα πιάτα τα σοταρισμένα πράσα και τοποθετείτε επάνω από τέσσερα χτένια σε κάθε πιάτο. Ραντίζετε με λίγο γλάσο από το τηγάνι και πασπαλίζετε με ανθό αλατιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε αμέσως.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb