Μπορεί να το έχουμε συνηθίσει με κοφτό μακαρονάκι, όμως το μαγειρευτό χταπόδι με κριθαράκι είναι εξαιρετική επιλογή για την περίοδο της νηστείας. Δοκιμάστε το!

Υλικά
- 1.200 γρ. χταπόδι
- 1 κουτ.σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουτ.γλυκού ντοµατοπελτέ
- 100 ml κόκκινο ξηρό κρασί
- 500 γρ. ντομάτες, τριμμένες
- 2-3 κόκκους µπαχάρι
- 1 κουτ.γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
- 300 γρ. κριθαράκι
- 800 ml ζεστό νερό
- λίγο φρέσκο θυμάρι, για το σερβίρισμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- 600 ml ζεστό νερό
- 100 γρ. ταχίνι
Συνταγή για 4 άτομα
Για τον ζωμό ταχινιού
Διαδικασία
Βήμα 1
Για το ζωμό ταχινιού: Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ζεστό νερό και το ταχίνι ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Βράζουμε για 30' και περνάμε τον ζωμό από ψιλό σουρωτήρι.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε μια μεγάλη κατσαρόλα σιγοβράζουμε το χταπόδι µε το ξίδι και το δαφνόφυλλο σε χαμηλή φωτιά µε κλειστό το καπάκι μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. Το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια μόλις κρυώσει.
Βήμα 3
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, τον ντοµατοπελτέ και το κρασί, ανακατεύουμε και «ξύνουμε» την κατσαρόλα µε την ξύλινη κουτάλα. Μόλις μελώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά, το χταπόδι, τον ζωμό ταχινιού, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 4
Σιγοβράζουμε για 20' και προσθέτουμε το κριθαράκι και το ζεστό νερό – πρώτα τη μισή ποσότητα και μετά το υπόλοιπο. Ίσως να χρειαστεί λίγο λιγότερο νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά και μόλις χυλώσει το κριθαράκι, περίπου 20΄ μετά, αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε το χταπόδι µε το κριθαράκι και φρέσκο θυμάρι.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη