Ένα νόστιμο πιάτο με χταπόδι και φασολάκια που ταιριάζει πολύ στο καθημερινό τραπέζι.
Υλικά
- 1 χταπόδι 2 κιλών
- 1 δαφνόφυλλο
- 3-4 κόκκους μαύρου πιπεριού
- 50ml ξίδι κόκκινο
- 50ml κρασί λευκό ξηρό
- 160ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό φασολάκια, καθαρισμένα
- 500γρ. ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- ανθό αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Όταν βράζετε το χταπόδι στην κατσαρόλα δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον νερό γιατί θα βγάλει το ίδιο και θα σιγομαγειρευτεί στο ζουμί του.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζετε το χταπόδι με το δαφνόφυλλο, τους κόκκους πιπεριού, το ξίδι και το κρασί σε μια μεγάλη πυρίμαχη κατσαρόλα που μπαίνει και στον φούρνο. Κλείνετε με το καπάκι και βράζετε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Το βγάζετε σε μια πιατέλα και κρατάτε ένα ποτήρι από τον ζωμό που έβρασε. Μόλις κρυώσει ελαφρώς το κόβετε σε ομοιόμορφα κομμάτια.
Βήμα 2
Στο μεταξύ, σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφού μαραθούν ελαφρώς προσθέτετε τα φασολάκια και ανακατεύετε.
Βήμα 3
Προσθέτετε την τριμμένη ντομάτα, τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε ένα ποτήρι από τον ζωμό όπου έβρασε το χταπόδι, άλλο 1 ποτήρι νερό, κλείνετε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ενώνετε το χταπόδι με τα φασολάκια, καλύπτετε το φαγητό με λαδόκολλα και ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση