XTAPODAKI KOKKINISTO ME MELITZANES KAI PATATES
clock icon
1:30'

Χταπόδι κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

Υλικά

  • 1½-2 κιλά χταπόδι, καθαρισμένο και πλυμένο
  • 6 μελιτζάνες τσακώνικες, σε μεγάλους κύβους
  • 6-8 πατατούλες μικρές, κομμένες στη μέση ή 4 μέτριες, σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 5-6 ντομάτες ώριμες, αποφλοιωμένες και τριμμένες
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Άλλη μια οικογενειακή συνταγή της γιαγιάς Μαρίνας από τους Φούρνους Κρανιδίου. Ξεκινούσε η γιαγιά πρωί πρωί στον ψαρά για φρέσκο χταπόδι και μετά πήγαινε στο περιβόλι για τα τρυφερά λαχανικά.

Κόβετε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το βάζετε στην κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά αφήνετε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του και να βράσει στο ίδιο του το ζουμί μέχρι να μαλακώσει, χωρίς όμως να λιώσει.
Σοτάρετε τις μελιτζάνες στο μισό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και τις βγάζετε στην άκρη. Σοτάρετε και τις πατάτες λίγο και τις βάζετε με τις μελιτζάνες.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το χταπόδι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη δάφνη και το πιπέρι. Δεν προσθέτετε αλάτι γιατί το χταπόδι από μόνο του είναι αλμυρό. Αφήνετε να σιγοβράσει για 2 λεπτά.
Στρώνετε πάνω από το χταπόδι τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά διαστήματα. Δοκιμάζετε στο τέλος για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο. Το φαγητό θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη λιώσουν οι μελιτζάνες και οι πατάτες.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε το χταπόδι σε μεγάλα κομμάτια και το βάζετε στην κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά αφήνετε το χταπόδι να βγάλει τα υγρά του και να βράσει στο ίδιο του το ζουμί μέχρι να μαλακώσει, χωρίς όμως να λιώσει.

Βήμα 2

Σοτάρετε τις μελιτζάνες στο μισό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και τις βγάζετε στην άκρη. Σοτάρετε και τις πατάτες λίγο και τις βάζετε με τις μελιτζάνες.

Βήμα 3

Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Προσθέτετε το χταπόδι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε την ντομάτα, το μαϊντανό, τη δάφνη και το πιπέρι. Δεν προσθέτετε αλάτι γιατί το χταπόδι από μόνο του είναι αλμυρό. Αφήνετε να σιγοβράσει για 2 λεπτά.

Βήμα 4

Στρώνετε πάνω από το χταπόδι τις μελιτζάνες και τις πατάτες. Σκεπάζετε το φαγητό και αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι και να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά διαστήματα. Δοκιμάζετε στο τέλος για αλάτι και, αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο. Το φαγητό θέλει προσοχή στο ανακάτεμα για να μη λιώσουν οι μελιτζάνες και οι πατάτες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή