Αυτός ο κορμός με κάστανα και επικάλυψη από λευκή σοκολάτα είναι μία απολαυστική πρόταση για επιδόρπιο στο γιορτινό τραπέζι. Φτιάχνουμε σοκολατένιο παντεσπάνι, σοκολατένια γέμιση συνδυασμένη με κάστανο και με σοκολάτα πιο εύκολα από πότε με τη ΓΙΩΤΗΣ.
Υλικά
- ¾ φλιτζανιού Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
- 4 αβγά, χωρισμένους τους κρόκους από τα ασπράδια
- ¼ φλιτζάνι Κακάο ΓΙΩΤΗΣ κοσκινισμένο
- 2 καψουλάκια βανίλιες
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 125 γρ. Κουβερτούρα 65% κακάο ΓΙΩΤΗΣ λιωμένη σε μπεν μαρί
- 1 φλιτζανάκι του καφέ γάλα εβαπορέ
- 150 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 200 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (έτοιμα από σούπερ μάρκετ)
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο ζεσταμένο
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 200γρ. Κουβερτούρα Σοκολάτα Λευκή ΓΙΩΤΗΣ
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- 1 κουτί ΓΙΩΤΗΣ Crème
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
- ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κάτι άλλο γιορτινό για ντεκόρ
Για το παντεσπάνι
Για τη γέμιση
Για την επικάλυψη
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνoυμε τον φούρνο στους 175°C. Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ μαζί με το αλάτι και τα χτυπάμε σε αφράτη μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μισή από τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να σφίξει καλά η μαρέγκα. Την αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους, τη βανίλια και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μίγμα. Ρυθμίζουμε το μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ λίγο λίγο, εναλλάξ με το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και το λιωμένο βούτυρο. Αφού ενσωματωθούν στη ζύμη, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ενσωματώνουμε τη μαρέγκα σε δύο τρεις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα.Βήμα 2
Καλύπτουμε τον πάτο και τα πλαϊνά ενός μακρόστενου ταψιού 25x35 εκ. με ένα κομμάτι λαδόκολλας και αδειάζουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει.Βήμα 3
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και στρώνουμε στον πάγκο σας μια καθαρή πετσέτα. Πιάνουμε το παντεσπάνι από το χαρτί και το αναποδογυρίζουμε πάνω στην πετσέτα. Ξεκολλάμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και τυλίγουμε το παντεσπάνι σε ρολό, μαζί με την πετσέτα. Αφήνουμε να κρυώσει έτσι όπως είναι, ώστε να πάρει σχήμα ρολού το παντεσπάνι.Βήμα 4
Ετοιμάζουμε και τη γέμιση: Βάζουμε την Κουβερτούρα 65% Κακάο ΓΙΩΤΗΣ, λιωμένη σε μπεν μαρί, σε μπολ και ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Πριν πάρει βράση τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολάτα και μετά από λίγο ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.Βήμα 5
Στο μεταξύ λιώνουμε στο μούλτι τα βρασμένα κάστανα με το λιωμένο βούτυρο, το κονιάκ και το μισό γάλα (θα χρησιμοποιούμε όσο χρειάζεται για να λιώσουν τα κάστανα). Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα της σοκολάτας και συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο να κρυώσει και να σφίξει.Βήμα 6
Ετοιμάζουμε και την επικάλυψη του κορμού: Λιώνουμε τη Λευκή Κουβερτούρα Σοκολάτα ΓΙΩΤΗΣ σε μπεν μαρί και την ανακατεύουμε με το τυρί κρέμα. Χτυπάμε το ΓΙΩΤΗΣ Crème μαζί με την κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει αφράτη σαντιγί. Προσθέτουμε το μίγμα της λευκής σοκολάτας και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί. Την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.Βήμα 7
Ανοίγουμε το παντεσπάνι προσεκτικά στον πάγκο και το αλείφετε με τη σοκολατένια κρέμα κάστανου. Το τυλίγουμε ξανά σε ρολό και το τοποθετούμε σε πιατέλα. Καλύπτουμε το ρολό με τη λευκή σοκολάτα και με ένα πιρούνι δημιουργούμε κατά μήκος του γραμμές.Βήμα 8
Διακοσμούμε με ζαχαρωτά ασημένιες μπαλίτσες ή κουφετάκια και αφήνουμε στο ψυγείο τον κορμό να σφίξει καλά πριν τον σερβίρουμε.Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή