Μια γιορτινή ψαρόσουπα με κρόκο που δίνει άλλο άρωμα και μεγαλείο. Μπορείτε να επιλέξετε ό,τι ψάρια και θαλασσινά βρείτε στην αγορά. Εδώ τη φτιάχνουμε με γαρίδες, μύδια, μπακαλιάρο, σκορπίνα και διάφορα πετρόψαρα.
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψάρια. Τα μεγαλύτερα τα κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το
σκόρδο, το πράσο και τα καρότα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το βραστό νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτουμε τα ψάρια, το
σαφράν και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις γαρίδες και τα μύδια και τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Αφαιρούμε τα θαλασσινά και τα ψάρια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια ζεστή πιατέλα.
Χτυπάμε τη σούπα με όλα τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ και τη μοιράζουμε στα πιάτα. Βάζουμε προσεκτικά από πάνω τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα ψάρια. Τα μεγαλύτερα τα κόβουμε σε κομμάτια. Ζεσταίνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το
σκόρδο, το πράσο και τα καρότα. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, τα φύλλα δάφνης και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το βραστό νερό και αφήνουμε για 10 λεπτά.
Βήμα 2
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτουμε τα ψάρια, το
σαφράν και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τις γαρίδες και τα μύδια και τα αφήνουμε να βράσουν για ακόμα 5 λεπτά μέχρι να ανοίξουν τα όστρακα. Αφαιρούμε τα θαλασσινά και τα ψάρια από την κατσαρόλα και τα τοποθετούμε σε μια ζεστή πιατέλα.
Βήμα 3
Χτυπάμε τη σούπα με όλα τα λαχανικά με ραβδομπλέντερ και τη μοιράζουμε στα πιάτα. Βάζουμε προσεκτικά από πάνω τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τρίβουμε λίγο φρέσκο πιπέρι και σερβίρουμε.