Ένα ανατολίτικο ντιπ με βάση τα ρεβίθια εμπλουτισμένο με αρώματα σκόρδου, λεμονιού και ταχινιού, με την καπνιστή πάπρικα να της προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Υλικά
- 500γρ. ρεβίθια
- χυμό από 2 λεμόνια
- 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 3 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό
- 1/2 φλιτζάνι ταχίνι
- αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
- έξτρα ελαιόλαδο
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουτ. σούπας κουκουνάρια (προαιρετικά)
- αραβικές πιτούλες κομμένες σε τριγωνάκια και ψημένες
Διαδικασία
Βήμα 1
Μουλιάζετε τα ρεβίθια από το βράδυ σε ένα μπολ με αρκετό νερό. Τα στραγγίζετε την επομένη και τα βάζετε με φρέσκο κρύο νερό να βράσουν σε μια κατσαρόλα. Με το που αρχίζουν να βράζουν, τα στραγγίζετε, πετάτε το νερό και βάζετε καινούργιο. Στο δεκάλεπτο που βράζουν εκ νέου, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε για 1 ώρα περίπου ή και περισσότερο (ανάλογα με τα ρεβίθια), μέχρι να είναι κάπως μαλακά (όχι πουρές). Τα στραγγίζετε. Κρατάτε λίγο από το ζωμό τους.
Βήμα 2
Βάζετε τα ρεβίθια με δόσεις στο μπλέντερ και τα κάνετε πουρέ. Ίσως χρειαστούν λίγο ζωμό για να διευκολυνθεί η διαδικασία.
Βήμα 3
Μεταφέρετε τον πουρέ σε μπολ και προσθέτετε το λεμόνι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο,το γιαούρτι, την καπνιστή πάπρικα και το ταχίνι μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη πάστα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε με αλάτι και πιπέρι, αλλά κι επιπλέον λεμόνι, ταχίνι, πάπρικα, αν είναι απαραίτητο.
Βήμα 4
Για το σερβίρισμα μεταφέρετε σε μπολ και προσθέτετε από πάνω έξτρα ελαιόλαδο, το κουκουνάρι (εάν χρησιμοποιήσετε) πιτούλες αραβικές και φυλλαράκια μαϊντανού.
Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή